Sázavskému klášteru požehnal kardinál Duka. Opravy areálu trvaly 2 roky a stály 120 milionů korun

20. červen 2021

Dva roky byl poutní areál Sázavského kláštera v obležení dělníků a řemeslníků. Dnes opravy za 120 milionů končí. Úpravy se týkaly fary, kostela včetně krypty, torza gotického trojlodí s věží i nádvoří. Kompletně hotovo má být do konce června.

V neděli dopoledne areálu požehnal kardinál Domik Duka. Ten při mši mimo jiné připomněl význam českých zemských patronů včetně svatého Prokopa, prvního opata kláštera, při rozvoji státu.

Podle Duky je obnova Sázavského kláštera důkazem nesmírné spolupráce, a to nejen institucí, ale i všech, kteří se přímo na pracích podíleli. Kardinál dnes vyjádřil přání, aby v zahradě pro děti vzniklo zpodobení setkání svatého Prokopa a knížete Oldřicha právě jako symbol spolupráce církve a státu. "Ony (děti) si to odnesou do života. To je smysl poutních míst," dodal Duka.

V opravené klášterní kryptě bude k vidění umělecký lustr a u vstupu do kostela je designová mříž se staroslověnským textem. Od srpna by se také měli návštěvníci dostat do prostor na úrovni varhan a kůru, kde vzniká nová expozice Český světec svatý Prokop. Nově tak budou mít návštěvníci k dispozici dva prohlídkové okruhy. "Jeden budeme provozovat my jako farnost a druhý nadále Národní památkový ústav," řekl farář Radim Cigánek. Perlou církevního okruhu podle něj bude lžička a koflík svatého Prokopa.

Historie Sázavského kláštera dosahuje zhruba tisícovky let. Poutník Prokop založil v Sázavě na začátku 11. století družinu, kterou později kníže Oldřich povýšil na konvent řehole sv. Benedikta. V roce 1204 byl svatý Prokop jako první Čech oficiálně prohlášen za svatého papežem. Klášter byl centrem duchovní i literární vzdělanosti.

Unikátní více než sto kilogramů vážící lustr v klášterním kostele v Sázavě

Sázavský areál má z historických důvodů několik vlastníků. Od 60. let část, která patří státu, spravuje památkový ústav. V restitucích byly navráceny budova fary a kostel sv. Prokopa Římskokatolické farnosti Sázava - Černé Budy a menší část konventu, prelatura a část zahrad benediktinskému opatství v Praze Emauzích. Benediktini ale dnes klášter neobývají. Nynější oprava zahrnuje církevní objekty. Většinu nákladů na opravy pokryla evropská dotace, část přispěla farnost i arcibiskupství.

autoři: Věra Hájková , Von | zdroj: ČTK
Spustit audio