Sbal prachy a vypadni z kina po pětatřiceti minutách. BANGER. má dobrý rozjezd, ale strnulý závěr

23. září 2022

„Dneska tu s námi není ten velký člověk,“ uvádí Vítek nové Čelisti, přičemž nemá na mysli ani královnu Alžbětu II., ani Jeana-Luca Godarda. Filmově kritický útok se tentokrát musí obejít bez výčepáka Aleše Stuchlého, kterému naměřili 38 stupňů. O kolik je to víc než pokojová teplota u Tondy Tesaře a Tomáše Stejskala? Kolik životů Alešovi ještě zbývá? A bude alespoň jeden z nich pořádný BANGER.?

Nový snímek Adama Sedláka o dvojici mladých hrdinů, co se potloukají Prahou a sní o tom, že přestanou prodávat ošklivé drogy a splní si svůj hiphopový sen, Tomáše nadchl jen velmi částečně. „Říká se, že BANGER. je dravý a bez hluchého místa, ale to pro mě platí tak pro pětatřicet minut toho filmu,“ odměřuje přísně, ale spravedlivě počet minut kvalitní podívané.

„Má to jednoduchou zápletku ve stylu Sbal prachy a vypadni a na české poměry jsou tam dobré gagy, tempo i autentický jazyk,“ dodává. „To, co pro mě nefunguje, je dramatická hybnost. Ke konci ten film působí hodně strnule – jako by tam muselo být nějaký velký dramatický gesto,“ namítá Vítek.

Co nemilého se kromě setkání s pavouky může přihodit v jeskyni a zasloužilo by si to promítání na velkých plátnech? Vyplatí se vyrazit na jachtařský Závod století z dokumentární série Untold? Zbyly na Islandu ještě nějaké krásné bytosti, nebo už tam žijí jen samí narkomani a násilníci? Čím překvapil režisér Tomáš Bojar v dokumentu o letcích RAF Good Old Czechs? Je horší studený byt, nebo citový chlad v něm? Chápou Britové, že jednoho dne zemřou? Je mikrovlnka dobrý trezor? Pomohlo by Alešovu zdravotnímu stavu Pět dní v nemocnici Memorial, nebo spíš ne? Býval Tomák ve škole na vrcholu sociálního potravinového žebříčku? Sejmul Vítek hodně spolužáků, nebo od nich spíš jen přijímal trest? A půjčí Tondovi manželka peníze na opravu ropného vrtáku? Běžte vyvenčit slony a pusťte si k tomu Čelisti!

autoři: Vít Schmarc , Antonín Tesař , Tereza Kunderová
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.