Sbohem a dík za všechny ty ryby (a knihy). Liberatura odvysílala poslední díl, padaly otázky na tělo

23. prosinec 2021
Liberatura

Pořad Liberatura se loučí. Nachystali jsme si ale ještě poslední dávku otázek a trochu knižních tipů. Dokonce jsme zpovídali hosta! Jenomže jím nebyl žádný spisovatel ani literární expert, ale chaotický moderátor Jonáš. Kterou knihu nejraději čte doma dětem? U kterého románu naposledy brečel? A kdo z posluchačů, kteří posílali otázky, vyhrál obří knižní balíček? Na to se Jonáše ptala Hana Řičicová.

„Je mi smutno, za poslední rok a půl jsem zjistil, že Liberatura má své věrné posluchače, našel novou energii do vysílání, víc se začal věnovat překladové literatuře i nadčasovějším tématům,“ odpovídá Jonáš na jednu z otázek, kterou tentokrát posílali fanoušci pořadu. Dostalo se jich k nám přes sto padesát, odpovědět jsme stihli tak na dvacet. Třeba na tu, zda literatura prospívá chovu slepic. To bylo jednoduché: nevíme. Na druhou stranu, četba Marieke Rijneveld jistě na chov zvířat vliv má.

Čtěte také

Kdy Jonáš naposledy brečel u knížky? To nebylo tak dávno. Mieko Kawakami, Prsa a vajíčka. Kniha o malých okamžicích, ve kterých se někdy schovávají zcela zásadní události. Jako když se po letech vracíte do rodného města a náhodou se dostanete do domu, ve kterém jste prožili dětství. Zjistíte, že je o dost menší, než jak si ho pamatujete. Tak věrně popsat pocit, kdy na svoje dětství pohlížíte z dospělosti a přepadne vás vlna poznání, to dokázala právě Kawakami.

Jaké hosty Jonáš chtěl pozvat, ale nestihl to? Poslechněte si záznam poslední Liberatury! Přejeme hezké svátky a snad někdy zase na slyšenou. 

autoři: Jonáš Zbořil , Hana Řičicová
Spustit audio

Související