Sbor Bambini di Praga, který vedla Blanka Kulínská, se věnoval i dechovce. S Veselkou natočil dvě alba

7. červenec 2022

Dechovkovinky opět naplníme pozvánkami na víkendové akce, ale nejprve připomeneme památku Blanky Kulínské. Sbormistryně věhlasného dětského pěveckého sboru Bambini di Praga zemřela 29. června ve věku 87 let.

Blanka Kulínská byla dlouholetou spolupracovnicí Českého rozhlasu. Celý život se věnovala pěvecké pedagogice. Sbor Bambini di Praga vznikl v roce 1973 a manželé Kulínští a později i jejich syn ho proslavili po celém světě. Zajímavou kapitolou v činnosti sboru je spolupráce s Veselkou Ladislava Kubeše. Jejím plodem jsou dvě hudební alba. Potěšte se krásnými dětskými hlasy a zavzpomínejte na Blanku Kulínskou při poslechu lidové polky Ku Praze je cesta dlouhá.

S Babouky, nejstarší jihočeskou dechovkou, se můžete v sobotu potkat na chvalšinské pouti, kde bude hrát od 12 do 16 hodin. Pak se přemístí do Jámy na 18. ročník hudebního festivalu Pod lípou. V Jámě zahájí hudební klání v poledne místní Spolek hezkých holek, pak zahraje taktéž místní Doubravanka, po ní přeberou štafetu Vracovjáci, ti ji předají Muzikantům z jižních Čech, pak dostanou prostor Babouci a nakonec Pěčnovanka.

Čtěte také

Do Sedlovic u Němčic na neděli zvou němčičtí dobrovolní hasiči. Na návsi pod lipami proběhne od 15 hodin pouťová zábava s Babouky. Ve 14 hodin jí bude předcházet mše svatá, kterou též hudebně doprovodí Babouci.

Milovníci většího ruchu a zábavy mohou zavítat o víkendu do Klatov. Na náměstí Míru bude od pátku do neděle bohatý program, v jehož rámci dojde i na dechovku. Skalanka zahraje v sobotu v 10 hodin a Úhlavanka v neděli už od hodiny deváté. Na sobotu je přichystána také řada folklorních vystoupení a za zmínku jistě stojí i páteční večerní vystoupení Cimbálové muziky České filharmonie s názvem Od klasiky po folklor.

Velký mezinárodní festival dechové hudby se uskuteční v neděli v Ratíškovicích. Od 11 hodin vystoupí Moravská Veselka, francouzský orchestr z Vouziers, slovenští Hrnčarovani, Dechový soubor Morava z Hulína, Hanačka z Břestu, Veselá muzika z Ratíškovic, Dechová hudba Daruvarský Brestov z Chorvatska, Krajanka, Svárovanka, Žadovjáci a Stříbrňanka.

Mimořádný koncert zažije ve středu 13. července Želeč u Tábora. Představí se zde Mississippi River Brass band, což je 28členná kapela reprezentující několik amerických států. Začátek ve Špejchaře v Želči bude už ve 14 hodin odpoledne.

Spustit audio

Související