Schovávání zbytků od oběda? Chlazené jídlo vydrží v lednici asi dva dny. Pozor na rýži a houbová jídla
Vyhazovat jídlo do popelnic je zbytečné plýtvání. Většina lidí se snaží na potravinách ušetřit, a tak zbytky nechávají v lednici i několik dní. Odborníci ale varují před dlouhým skladováním rýže nebo houbových jídel.
Čtěte také
Uchovávat zbytky od oběda v chladničce a sníst je třeba až druhý den, to určitě není problém. Pokud by lidé jídlo chtěli skladovat déle, pak je lepší ho rovnou zmrazit. Ještě před tím, než se uskladní, by ale mělo projít dobrou tepelnou úpravou, zvláště se to týká drůbežího masa.
Jak by taková správná tepelná úprava měla vypadat, se redaktorka Barbora Kvapilová zeptala experta na potraviny Jana Maryšky. Poslechněte si rozhovor.
Související
-
Farmářské mléko: Proč ho nedávat na dvířka lednice?
Mléčné výrobky od farmářů jsou mezi lidmi velmi populární. Většinou pro ně nemusíte jezdit přímo na farmu, stačí si najít nějaký obchůdek, kam farmáři své výrobky z...
-
Skladování masa v mrazáku. Jak dlouho vydrží kuřecí nebo hovězí?
Doba skladování záleží na druhu masa. Kuřecí a krůtí vydrží v mrazáku maximálně půl roku při teplotě -18 stupňů a zavakuované. Pokud je maso pouze v mikrotenovém sá...
-
Jak upravit mleté maso doma, když ho nezpracujeme hned. Radí řezník František Kšána
Pokud nechcete zpracovat mleté maso hned, doporučuji zamíchat směs bez vajíčka jen se solí a kořením.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.