Šebrle, Železný i další atletické legendy můžou přijít o rekordy, boj s dopingem přitvrdí

3. květen 2017

Atletické legendy se ostře ohradily proti revolučnímu návrhu Evropské atletické asociace. Ta přišla s plánem, kvůli kterému by o své rekordy přišli například i Roman Šebrle nebo Jan Železný. Důvodem je boj proti dopingu.

Rada Evropské atletické asociace chce ukázat, že tvrdě bojuje proti dopingu a stanovila několik podmínek pro uznávání evropských rekordů. Tou nejkontroverznější je, že testovaný vzorek od sportovce po rekordním výkonu musí být uchován deset let.

Návrh ale vylučuje všechny atlety, kteří se do historických tabulek zapsali před rokem 2005. Teprve od té doby se totiž vzorky zachovávají. Novinku ostře kritizoval například Roman Šebrle, podle kterého je návrh nesmysl a provinil se jen tím, že závodil příliš dávno.

Atleti se bouří

Jan Železný na hendikepované oštěpařce Kateřině Novákové poznal, že má talent

Ozvaly se především britské legendy například světový rekordman v trojskoku Jonathan Edwards, držitleka nejrychlejšího maratonského času Paula Radclifová nebo mílař Steve Cram.

„Je to neohrabaný přístup a podle mě nevyřeší dopingové problémy v našem sportu. Podvodníky to stejně nezastaví a jen to potrestá plno nevinných sportovců, kteří přijdou o rekordy,“ říká Steve Cram, který drží Evropský rekord na jednu míli z roku 1985.

Cramův velký soupeř a šéf světové atletiky Sebastian Coe bude v srpnu rozhodovat o osudu rekordů. V létě mu totiž Evropksá atletická asociace dá svou radikální novinku k posouzení.

autoři: jam , jaw
Spustit audio