Sedíme, čekáme na smrt a užíváme si to. Klusák a Pecháčková ve filmu Velké nic vystihli éru covidu

17. březen 2023

Aleš, Tonda a Vítek sice natáčeli Čelisti ve studiu Radia Wave, ale nejraději by vysílali z betonového komplexu pod berlínským krematoriem, kde na konci března proběhne projekce legendárního Satanského tanga s živou hudbou. Byli by tam chráněni nejen před špatnými filmy, ale i před covidem, o kterém Vít Klusák a Marika Pecháčková natočili na české poměry výjimečný dokument Velké nic.

Klusák a Pecháčková v novém černobílém dokumentu Velké nic zachytili Česko éry covidu. „Pro mě je Velké nic hlavně velké překvapení. Není to přefouknutý koncept, ale film, který se snaží pojmenovat změněnou situaci a změněnou realitu v covidu,“ říká Vítek. „Je to film poetický i informativní, promyšlený i intuitivní,“ myslí si Aleš.

„Klusák a Pecháčková sice nešili roušky, ale tady šijí filmem. Je to filmařsky zvládnutá věc, která hodně chytře pracuje s obrazem a se střihem,“ dodává Tonda. Vítkovi se také líbilo prohlášení Karla Vachka, které ve filmu zazní: „Tak tady jenom sedím, čekám na smrt a užívám si to.“ Připomíná mu to atmosféru Čelistí.

Proč si Aleš nechává říkat Čihiro? A proč se teď místo sexu chce více věnovat akvaristice? Prozradí veterán posiloven Vítek, jak správně trénovat cordyceps? Je Tomášovi opravdu 65? Byl pro Idrise Elbu Pád z nebes jen trénink na Jamese Bonda? A kterému z moderátorů by nejvíce slušel Modrý kaftan? Dozvíte se v Čelistech, vy dárkyně.15:

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.