Sedmdesátky nejsou náhoda! Orient o své pouti směr Redwood

3. březen 2023

Kapela Orient se poprvé vydala do Špíny před bezmála sedmi lety. Od té doby se toho událo hodně. Orienti zvládli vydat svůj debut V, několikrát obměnit sestavu a dopracovat se k druhému albu Redwood. Právě loňská nahrávka se stala hlavním středobodem našeho rozhovoru. Nezapomněli jsme ani na bilancování uplynulých let se třemi čtvrtinami kapely, které dorazily do studia.

Nebylo to tak, že bychom chtěli vysloveně mít klasickou kapelu, ale chtěli jsme víc hrát na nástroje a objevovat jiné zvuky, než jsou ty syntetické, popisuje Lukáš Polák, vedle Tomáše Vondry druhý zakládající člen Orientu, cestu od elektronické podoby debutu V, který vznikal právě ve dvojici, k značně rockovějšímu opusu Redwood.

Kluci oprášili kytary, Tomáš dokonce trumpetu a sestava se zároveň natrvalo rozšířila o bubeníka Patrika Šafránka a baskytaristu Andreu Rottina. Ten se nahrávání v Lukášově, tehdy vznikajícím studiu v Kasárnách Karlín, ještě neúčastnil. U tvorby alba, které bylo pro mnohé posluchače svým žánrovým skokem velkým překvapením, byl basák Ondřej Šponer.

I když hudebně došlo k zásadním proměnám, jisté věci se Orientů drží dál. Ať už to jsou texty, obsahující spirituální prvky i intenzivních dojmy z výletů do přírody po čas covidu, i tentokrát se rozhodli výběru obalu alba sáhnout po obrazu. Proč padla volba právě na dům v plamenech od malířky Dominiky Dobiášové a jak vnímají propojenost obrazů se svou vlastní hudbou?

Co Orienti chystají do budoucna? Jak se proměnil tvůrčí proces u alba Redwood a za jakých okolností se nahrávalo? Jaká historka se váže k onomu oprašování trumpety? Kde se nachází spirituální vřídlo textů, za nimiž stojí Lukáš s Tomášem? Proč se opět objevil na přebalu obraz? Jaké další hudební projekty mají členové na svědomí? Jaké české kapely mají Orient nejradši? A co je s těmi 25 Eury? Poslechněte si celou Špínu ze záznamu!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.