Sedmé nebe s Jaromírem Honzákem: To nejlepší z Billa Frisella

21. březen 2021

Jaromír Honzák vybírá své oblíbené skladby jednoho z nejosobitějších kytaristů i skladatelů na současné jazzové scéně, Billa Frisella, který v uplynulém týdnu oslavil 70. narozeniny.

Narodil se 18. března v Baltimoru a jako dítě se učil hrát na klarinet. Jako teenagera ho ale uchvátila kytara, kterou později studoval na Berklee College v Bostonu nebo třeba s legendárním Jimem Hallem.

Diskografie Billa Frisella je nesmírně rozsáhlá, stejně jako množství umělců, se kterými během let spolupracoval. V našem pořadu jde tedy o velmi stručný a subjektivní průřez tvorbou Billa Frisella. Zazní ukázky z jeho bohatého katalogu pro vydavatelství ECM a Nonesuch Records, třeba cenou Grammy za „nejlepší současné jazzové album” ověnčené Unspeakable nebo sidemanské nahrávky na deskách Honzákova oblíbence, kontrabasisty Marka Johnsona.

Závěr bude patřit loňské, zatím poslední Frisellově desce Valentine. Natočil ji pro vydavatelství Blue Note se svým triem, s kontrabasistou Thomasem Morganem, se kterým často vystupují i jako duo, a bubeníkem Rudym Roystonem.

Spustit audio

Související