Sedmé nebe s Jaromírem Honzákem: Nemainstreamová stopa George Mraze

19. září 2021

Prestižní světová média, tuzemské i zahraniční muzikantské legendy a nespočet fanoušků vzdávají hold českému kontrabasistovi Jiřímu Mrázovi, který před několika dny odešel do jazzového nebe. V nedělním Sedmém nebi vzpomněl na legendárního muzikanta Jaromír Honzák.

Stopa, kterou zanechal na americké a světové jazzové scéně je gigantická. Seznam jeho spoluhráčů vypadá jako učebnice historie moderního jazzu a počet desek, na kterých je doprovázel, je nekonečný. Od 90. let natočil i několik alb jako leader a to jak s americkými, tak i českými muzikanty.

Nejvíce se však proslavil jako neuvěřitelně spolehlivý a všestranný sideman a zároveň virtuózní sólista. Mezi jeho nejvýznamnější a mezi muzikanty asi i nejznámější angažmá jsou ta s Oscarem Petersonem, Tommym Flanaganem, orchestrem Thada Jonese a Mela Lewise nebo s Joem Hendersonem.

Čtěte také

„Místo pokusu postihnout Mrazovu kariéru v její celistvosti představím dvě alba, patřící k mým nejoblíbenějším vůbec a zároveň jejich prostřednictvím naruším Mrázovu převládající reputaci mainstreamového hráče,“ přibližuje svůj výběr pro Sedmé nebe Honzák.

V pořadu zazněly nahrávky ze sklonku sedmdesátých let, ukázky z desek Elm pianisty Richarda Beiracha a Arcade kytaristy Johna Abercrombieho.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.