Sedmé nebe s Petrem Dorůžkou: Babylonské prolínání kultur na veletrhu v Marseille

19. květen 2023

Za pár týdnů začíná sezóna open air festivalů, jejichž program se rodí po dlouhé měsíce. Jednou z události, kam programoví ředitelé jezdí vybírat účinkující, byl hudební veletrh Babel Med XP v Marseilli. Z letošní marseillské nabídky uvidíte například na festivalu Colours of Ostrava skupinu Al-Qasar, na Respectu v Praze kurdskou zpěvačku Meral Polat či kubánskou cellistku Anu Carlu Maza na Folkových prázdninách v Náměšti.

Marseille je nejen perlou Středozemí, ale i městem kontrastů. Hluboká mořská zátoka zvaná Vieux port, tedy Starý přístav, sahá až do centra města. Každé ráno tu na trhu můžete obdivovat ryby těch nejbizarnějších tvarů. Přístav Marseille byl pro Evropany po staletí také bránou do Severní Afriky, pro Afričany naopak bránou do Evropy. Babylonské prolínání kultur napříč Středozemním mořem se otisklo i do názvu festivalu a hudebního veletrhu Babel Med, jehož první ročník se konal roku 2005 v areálu bývalých marseillských doků. Před pěti lety kontinuitu festivalu přerušila změna priorit po místních volbách, po pauze se organizátorům podařilo akci obnovit pod názvem Babel Music XP. O vrcholný zážitek letošního ročníku se zasloužila Meral Polat, zpěvačka kurdského původu. Narodila se v Amsterdamu, její neokázale emotivní zpěv je nabitý dramatickými zvraty, mikrotonálními posuny i melodickým ozdobami. Doprovod tvoří neméně unikátní hráči. Chris Doyle, absolvent Berklee i člen newyorské afrobeatové kapely Antibalas nominované na Grammy hraje na klávesy a kytaru, bubeník Frank Rosaly pochází z Portorika. V neděli 18. června trio vystoupí v Praze na Rohanském ostrově na festivalu Respekt.

K dalším pozitivům programu patřilo vkusně koncipované řecké retro Deli Teli, skupina An’pagay s elektrickou verzí „reunionského blues“ maloya i vynalézavá dánská sestava AySay s kurdskou zpěvačkou. Maria Mazzotta z jižní Itálie, obdařená jedním z nejexpresivnějších hlasů Evropy, se po sérii akustických projektů představila v Marseilli s elektrickou kytarou. Hrál na ni Ernesto Nobili, jeden z průkopníků, který před 20 lety začínal se skupinou Spaccanapoli. Koncert potvrdil, že se nejedná o producentský trik přilákat mainstreamové publikum, ale o organické propojení výrazného hlasu stejně intenzivním doprovodem. 

Spustit audio