Šéf NATO zkritizoval Rusy za Krym a varoval před jejich dalším postupem

20. březen 2014

Generální tajemník Severoatlantické aliance Anders Fogh Rasmussen varoval před možným postupem Ruska za hranice Krymu. Ve Washingtonu označil ozbrojený vpád Moskvy na Ukrajinu za největší hrozbu pro bezpečnost Evropy od konce studené války. Evropské členy aliance vyzval k jednotě a společnému postupu.

„Poslední vývoj na Ukrajině ukázal, že bezpečí a stabilita nejsou samozřejmé. Rusko pošlapalo mezinárodní pravidla a pokusilo se překreslit mapu Evropy. Během pouhých několika týdnů tak způsobilo nejvážnější bezpečností krizi od konce Studené války. Takové chování jednoduše nemá ve 21. století místo,“ uvedl Rasmussen.

Vyslovil také obavu, že Krym nemusí být poslední zastávkou ruské armády.

Čtěte také

„Krym je jen součástí schématu dlouhodobé strategie Ruska nebo přinejmenším Vladimira Putina. Naše největší obava je, zda se teď vydá i za jeho hranice,“ prohlásil šéf NATO s tím, že současná krize by měla být budíčkem pro euroatlantickou alianci.

Rasmussen připomněl posílení aliančních leteckých patrol v Pobaltí, další kroky by podle něj měly přijít v horizontu dnů.

Spojené státy mezitím vyloučily možné vojenské angažmá na Ukrajině. Prezident Barack Obama zopakoval, že za prioritu považuje diplomatické řešení krize.

autoři: lek , vid
Spustit audio