Šéfem světové atletiky je Sebastian Coe, ve volbě porazil Bubku

19. srpen 2015

Bývalý mílař Angličan Sebastian Coe je novým předsedou IAAF, tedy Mezinárodní asociace atletických federací. V Pekingu, kde o víkendu začne mistrovství světa, porazil ve volbě Sergeje Bubku. Chce dostat atletiku do center měst a podpořit národní federace v práci s mládeží.

„Jsem velice poctěn, že mi náš sport dal důvěru. Není žádná práce, kterou bych chtěl dělat víc,“ řekl Sebastian Coe v Pekingu, kde během volby šéfa IAAF získal 115 hlasů. Jeho jediný protikandidát Sergej Bubka dostal od delegátů o 23 hlasů méně.

V čele světové atletiky nahradí 82letého Senegalce Lamina Diacka, který královnu sportu řídil posledních 16 let.

Mezi hlavní body programu 58letého funkcionáře patřilo předělání atletického kalendáře tak, aby tam bylo více závodů v samotných centrech měst, maximální komerční využití atletiky, podpora mládeže, boj s dopingem a reforma atletiky, aby měli větší vliv na dění ve sportu i samotní závodníci.

Slíbil také, že každá členská země dostane od IAAF na každé čtyři roky sto tisíc dolarů na podporu mládeže.

Sebastian Coe během své kariéry vybojoval například čtyři olympijské medaile, z toho dvě zlaté. Olympijský závod na 1500 metrů vyhrál v letech 1980 i 1984 a je historicky jediným, kdo tuto trať ovládl na olympiádě dvakrát za sebou.

Čtěte také

Mimo jiné také vylepšil světové rekordy na 800 a 1000 metrů a na míli - všechny v roce 1981. Po aktivní kariéře se stal i politikem a především byl nejvyšším šéfem organizačního výboru olympiády v Londýně v roce 2012.

Coe, Ovett & Cram - 1500m Final, Olympic Games, Los Angeles 1984
autoři: kyk , mva , vman
Spustit audio