Šéfka europarlamentu: České předsednictví je připraveno, Ukrajině nesmíme zavřít dveře

Kvůli českému předsednictví do Česka dorazí první unijní špičky, konkrétně předsedkyně Evropského parlamentu Malťanka Roberta Metsolaová. V Praze se setká s premiérem Petrem Fialou (ODS) a diskutovat bude se studenty Univerzity Karlovy. Metsolaové před odjezdem z Bruselu poskytla rozhovor našemu zpravodajovi Viktoru Daňkovi.

České předsednictví v Evropské unii už brzy začne. Co by se podle vás mělo stát jeho hlavním úkolem v souvislosti s Ukrajinou? Je to otevření přístupových rozhovorů nebo vidíte něco jiného?

Velice se těšíme na české předsednictví, které nastane po několika velmi náročných měsících. Mohu vám říci, že vaše země je připravená předsednictví v Evropské unii převzít ve velmi složitém a přelomovém okamžiku. Začátek vlastně nastane už příští týden v závislosti na výsledku summitu Evropské unie.

V příštích hodinách se sejdu s premiérem Fialou v rámci oficiální návštěvy parlamentu. Česko podle mého názoru prokázalo vůdčí schopnosti, když jsme ponechali otevřené dveře evropským aspiracím Ukrajiny. Samozřejmě, každá země jde svou vlastní cestou, ale unie se teď nachází na zásadní křižovatce a nesmíme této příležitosti zavřít dveře.

Na otevření přístupových rozhovorů je nicméně třeba jednomyslný souhlas členských zemí. Pokud jde ale o Ukrajinu, Česko a další země východního křídla EU si příliš nerozumí se státy jako Francie, která mluví o nutnosti nechat Vladimira Putina zachránit si tvář a je zdrženlivá k otevírání přístupových rozhovorů kvůli obavám z prázdných slibů. Má podle vás Česko dostatek zkušeností a vlivu, aby přesvědčilo takové těžké váhy, jako je právě Francie?

Proces rozšiřování nikdy není jednoduchý. Moje a vaše země vstoupily do Evropské unie ve stejný den. Přesně stejný argument, který jste teď připomněl, se objevoval v každé fázi rozšíření i tehdy. Moje opověď je taková: zavřeme Ukrajině dveře, nebo je příští týden otevřeme, abychom udrželi naději a odvahu při životě?

Čtěte také

Státy se na Evropu dívají jako na domov. Vzhlíží k ní, protože by se jinak dívaly jiným směrem. Jsme připravení v opačném případě nechat narůstat frustraci, zklamání a nakonec lhostejnost? Myslím, že bychom to neměli připustit. Samozřejmě se diskutuje, existují různé reality. Doufám však, že se Česku spolu s dalšími řekněme novými lídry zemí Evropské unie, povede dospět ke konsenzu na dalších krocích.

Řadu věcí je ještě třeba učinit, ale nezavírejme dveře.

Nejde ani tak o to, co děláme, jako co po nás lidé chtějí. Musíme spíše naslouchat než diktovat, co by si měli myslet.

Po vašem zvolení do čela Evropského parlamentu jste řekla, že chcete propíchnout bruselskou bublinu a dostat se blíže občanům. Je vaše cesta do Prahy součástí tohoto slibu?

Rozhodně. Trvala jsem na tom. Je to změna proti dřívějšku, kdy se Evropský parlament setkával pouze s nejvyššími představiteli států. Jedu se potkat se studenty. Chci se zeptat mladých Čechů, co si o Evropské unii myslí a co od ní očekávají.

Máme dva roky do příštích voleb do Evropského parlamentu. Zaznamenali jsme výrazný nárůst jeho podpory i unie jako celku. Můj úkol je zajistit, že k evropským volbám půjde ještě více Čechů. Nejde ani tak o to, co děláme, jako co po nás lidé chtějí. Musíme spíše naslouchat než diktovat, co by si měli myslet.

autoři: Viktor Daněk , and
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.