Šéfkuchař Pavel Štěpánek je rád, že mu nucená změna zaměstnání přinesla více času na dceru

19. březen 2021

Pavel Štěpánek pracoval mnoho let jako šéfkuchař jednoho z luxusních pražských hotelů. Byl jedním z mnoha, kteří z důvodu uzavření restaurací přišli o zaměstnání. Tíživou životní situaci dokázal proměnit v osobní výzvu. Přijal totiž nabídku práce kuchaře v domově pro seniory v malé obci na Kolínsku a vaří doslova na přání.

Bohužel, z důvodu karanténních opatření velký počet hotelů a restaurací ukončilo svůj provoz a o zaměstnání tak přišlo mnoho kuchařů a zaměstnanců v oblasti gastronomie. Pavel Štěpánek pracoval také jako šéfkuchař luxusního hotelu Jalta v Praze na Václavském náměstí. Připravoval převážně středomořskou kuchyni a sestavoval menu na slavnostní recepce. A ani jemu se tento osud nevyhnul. Je ale jedním z mála, kterému se podařilo zůstat v oboru, přitom zcela změnil prostředí i připravovaný jídelníček. Již několik měsíců totiž pracuje jako šéfkuchař v Centru pro seniory Clementas Mlékovice na Kolínsku.

Hlavně se nelitovat a pokud možno zůstat v oboru

Před rokem ještě stále doufal, že přicházející krize potrvá přibližně dva týdny, maximálně měsíc. Klienti postupně začali rušit objednávky na slavnostní recepce a vládní nařízení uzavření restaurací z důvodu protiepidemických opatření nakonec vše rozhodlo. Majitel vyhlásil insolvenci a nemohl dále vyplácet zaměstnancům mzdy. Pavel Štěpánek byl náhle bez práce a přibližně měsíc se s novou situací vyrovnával. Problém v rodinném rozpočtu byla okamžitá ztráta vysokého honoráře, který za svou náročnou práci vydělával.

Covid mu něco vzal, něco naopak dal

Vysoký příjem nebyl zadarmo, byl odpracován mnoha hodinami v restauraci. Pavel Štěpánek měl najednou více času na rodinu. Dnes ví, že právě čas, který nyní může věnovat své malé dceři, je ta hlavní devíza, kterou touto nucenou změnou získal. Rodinu musel uživit, ale za každou cenu chtěl zůstat v oboru. Přihlásil se proto na první inzerát, který viděl. Centrum pro seniory Clementas Mlékovice na Kolínsku v té době hledalo nového kuchaře. Nelze se ani divit, že paní ředitelka Alena Faltysová při výběrovém řízení příliš neváhala a novému kuchaři vycházela vstříc se všemi pracovními požadavky. Velmi rychle totiž poznala, že se o práci zajímá skutečný profesionál, který má koncepci a umí se přizpůsobit situaci.

Přizpůsobit se situaci bylo skutečně potřeba

V hotelu Jalta Pavel Štěpánek připravoval převážně luxusní středomořskou kuchyni. Nutnost přeorientovat se rychle na českou kuchyni pro něj nebyl problém. Nově se ale musel vypořádat s mnohem větší administrativou a kontrolou nutričních hodnot vařených jídel. Denně připravuje přibližně 300 porcí snídaní, obědů a večeří, a to vždy v několika variantách podle požadovaných typů diet. Své strávníky už zná velmi dobře a rád zjišťuje, jestli jim opravdu chutná. Klienti proto přímo z kuchyně dostávají různé „domácí úkoly“, aby sami navrhli, jaká jídla by si přáli a na co mají chuť. O nápadech a požadavcích si pak Pavel Štěpánek s klienty popovídá i na osobním setkání.

Každé pracovní místo je výzvou

Ačkoliv se jednalo o velkou životní změnu, Pavel Štěpánek si už zvykl, vidí ve své práci velký smysl a je spokojený. Gastronomii v Centru pro seniory Clementas chce ještě povýšit a zlepšit především technologické postupy přípravy, aby se v pokrmech zachovaly všechny nutričně důležité látky. Rád by do budoucna ovlivnil gastronomii i v ostatních pobočkách Clementas. Ostatně Pavel Štěpánek ví, jak moc je kvalitní jídlo pro dobrou náladu potřeba.

Spustit audio

Související