Sejdeme se na nádražce ve Všetatech! Jak to v současnosti vypadá na nezávislé scéně v Polabí?

30. srpen 2021

Kolektiv okolo polabského labelu Sakraphon funguje okolo deseti let, jeho kořeny se vážou ke Starému Mlejnu v Byšicích a kapele Bumfrang3. Za letošek se jim podařilo hned několik zářezů – kromě jarní kompilace Sakrasampler vyšla digitálně na začátku léta i řadovka kapely Triyoda s názvem Ritual. Do Špíny jsme si proto pozvali zástupce kolektivu Michala Milka společně s Vítkem Jezberou z Triyody, abychom probrali, co se na tamní scéně děje nebo jak vznikala nahrávka Triyody.

Kolektiv Sakraphonu, který se věnuje především pořádání koncertů v Polabí a poslední dobou zakotvil především v nádražní restauraci na nástupišti ve Všetatech, vydal svou první desku přesně před deseti lety. Jednalo se o Michalovu kapelu noAR+IS+ a její nahrávku Sonety.

„Rozhodně nemáme ediční plán. Záleží na tom, jak jsou taky kapely aktivní. Soustředíme se především na promotérskou činnost,“ přiblížil Michal tempo vydavatelství, které má nyní na kontě téměř dvě desítky alb kapel, jejichž hlavním jmenovatelem jsou kořeny právě v oblasti Polabí. Ty se taky sešly na Sakrasampleru, ze kterého jsme ve Špíně pustili hned několik ukázek.

Triyoda se na Sakraphon dostala podle Vítka spíš náhodou – díky nahrávání a spolupráci se Zbyňkem z Bumfrang3, jednou z dalších postav kolektivu. Materiál, který u něj nahráli, původně nezamýšleli dávat ven, nicméně Zbyněk je přemluvil, aby skladby vydali u nich na kazetě a stali se tak přirozeně součástí Sakraphonu.

Od prvního alba uplynuly čtyři roky. Za tu dobu došlo k nejzásadnějšímu posunu především v přibrání klávesistky Karolíny do sestavy kapely.

S kým dalším jsou aktivity Sakraphonu provázány? A kde se toho v Polabí moc neděje v rámci nezávislé hudební scény? Kde a kdy se vzal nápad celý sampler poslat do světa na vinylu? Jak blízko mají texty Triyody k religiózním tématům? Co se odehrává na obalu desky Ritual? Jak se dostaly do Triyody klávesy a odrazoval je někdo od jejich použití? Poslechněte si celou Špínu o tom, jak to nyní žije na polabské scéně!

autoři: Judita Císařová , Miloš Hroch , Honza Šamánek , Petr Wagner
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.