Sen lásky, My pluli dál, Stonožka, avšak také Už se ten tálinskej rybník nahání s jubilujícím Felixem Slováčkem

23. květen 2023

Felix Slováček starší slaví osmdesátiny, a tak jsme do pořadu Vlídné tóny vybrali jeho nahrávky. Poslechněte si v podání populárního klarinetisty a saxofonisty příjemné instrumentálky lahodící uchu.

Vynikající instrumentalista se narodil 23. května roku 1943 v Malenovicích, tedy části Zlína, jako Antonín Slováček. Přezdívka Felix je dědictvím školních let podle kreslené postavičky kocoura Felixe. 

Tento populární klarinetista a saxofonista je absolventem Janáčkovy akademie múzických umění v Brně. Mimo menších jazzových sestav hrál s orchestry Karla Vlacha i Gustava Broma a několika zahraničními bandy včetně WDR Big bandu z Kolína nad Rýnem. Od 80. let vedl také československý rozhlasový big band.

Ovšem nejhlouběji je zapsán v paměti mnoha posluchačů jako výrazný sólista a dlouholetý člen orchestru Ladislava Štaidla. S ním samozřejmě doprovázel veleslavného Karla Gotta, ale natočil s ním také několik sólových a prodejně úspěšných desek. A z nich jsme pro dnešek vybrali hrst instrumentálek.

V prvním případě půjde ale o jiný band – Taneční orchestr Československého rozhlasu s dirigentem Vladimírem Popelkou. A začátek je to přímo jihočeský. Jde o orchestrální verzi písničky opěvující výlov rybníka při vesnici Tálín u Protivína, tedy Už se ten tálinskej rybník nahání.

Čtěte také

Bude toho však mnohem více –  Sen lásky, tedy velmi oblíbená melodie autora Nina Roty z filmu Kmotr s Marlonem Brandem v hlavní roli, Stonožka s hudbou Jaroslava Ježka a také jeden z největších Slováčkových instrumentálních hitů Vorařská, neboli jinak My pluli dál.

Také si můžete poslechnout motiv z Labutího jezera, tedy světoznámého baletu Petra Iljiče Čajkovského, jak jej zahrál Felix Slováček na sopránku společně s orchestrem Ladislava Štaidla na svém supraphonském albu z roku 1978 označeném pouze římskou čtyřkou. A z toho předcházejícího je líbezná melodie italského skladatele Giancarla Chiaramella La Canzone, tedy jednoduše Píseň.

V tomto měsíci vydal Radioservis dvoudílnou kompilaci Felixe Slováčka Příběhy lásky 1970 až 2023, které Janové Adam a Fiala připravili u příležitosti osmdesátin velké osobnosti české populární, jazzové i klasické hudby. A na něm vedle mnoha na CD nevydaných snímků můžete najít v podání sopránsaxofonisty Felixe Slováčka i hit Jamese Lasta Der Einsame Hirte, tedy Osamělý pastýř.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související