Senior taxi roste. V Pardubicích bude klienty vozit víc aut

30. duben 2023 07:40

O senior taxi v Pardubicích je čím dál větší zájem. Když radnice před 5 lety se službou začínala, vozili taxíky 1500 klientů, dnes už má speciální kartu 5500 lidí. Kromě seniorů starších sedmdesáti let můžou o převoz po městě požádat i handicapovaní. Radnice teď potvrdila stávajícího dopravce, ten ale musel přistoupit na nové podmínky.

Cena pro klienty zůstává od roku 2018 stejná. Za jednu jízdu je to 25 korun, pokud někdo seniora doprovází, jezdí zadarmo. Radnice dopravci za přepravu doplácí, doteď to byl milion korun, od června to bude nově 1,6 milionů korun za rok. Souvisí to nejen s cenami pohonných hmot, ale právě i s rozšířením služby.

Doteď musela vybraná taxislužba pro seniory vyhradit tři vozy, teď jich bude víc. „Podařilo se nám posílit v klíčových časech, kdy senioři službu nejvíce využívají, to je od 6 do 12 hodin. Nově má provozovatel povinnosti mít připravenou kapacitu pěti vozů, dřív to byly tři. Z toho jedno musí přepravovat i elektrické vozíčky,“ potvrdil náměstek primátora Jakub Rychtecký (Žijeme Pardubice).

V noci jen do nemocnice

Služba je nepřetržitá, ale od půlnoci do 6 hodin ráno taxík odveze klienta jen do nemocnice, nikam jinam. Nejčastěji si senioři nebo lidé s průkazem ZTP volají odvoz dopoledne, a to k lékaři, na rehabilitaci, do lékárny, na poštu nebo na úřad.

Můžou ale službu využít i při cestě do divadla, galerie, muzea, do kluboven seniorů, stacionářů nebo na dostihové závodiště. Nově radnice na seznam zařadila i Automatické mlýny.

„Na podzim bychom je chtěli otevřít veřejnosti. Bylo by tak dobré zpřístupnit i tuto novou městskou čtvrť, kde bude synergie vzdělávání a kultury, pro tuto cílovou skupinu,“ dodal Rychtecký.

Klient může tuto službu využít čtyřikrát za měsíc na jednu cestu. Tam a zpět jsou dvě cesty. Musí mít kartičku, kterou vydává radnice. Měsíčně senior taxi vyjede průměrně na 1000 jízd, radnice čeká, že se od června poptávka zvýší.

Spustit audio

Související