Senioři můžou dostat od státu až 150 tisíc korun na zateplení domu, na výměnu dveří, oken nebo novou fasádu

2. leden 2023 14:11

Ministerstvo životního prostředí spustí příjem žádostí o příspěvek na zateplení domů. Dotační program Nová zelená úsporám light je určený seniorům a domácnostem s nižšími příjmy. Stát tak reaguje na současnou energetickou krizi a extrémně vysoké ceny energií. Zateplení totiž může výrazně snížit náklady na bydlení.

„Vůbec si nedovedu představit, že bychom neměli dům zateplený při současných cenách energií a materiálu,“ říká David z Hosína, který využil dotační program Nová zelená úsporám před dvěma lety k získání peněz na zateplení domu.

Stejně jako mnoho dalších lidí to v době současné energetické krize hodnotí jako šťastný krok. „Myslím, že zateplení by bylo velmi finančně náročné a pro nás asi i nereálné. Jsem moc rád, že jsme do toho šli, bylo to dobré rozhodnutí,“ dodává.

Čtěte také

Stát na současné zvýšení cen energií reagoval dalším dotačním programem. Nová zelená úsporám light má několik specifik. „Důležité je, aby všichni lidé, kteří v tom domě bydlí, pobírali starobní důchod, nebo invalidní důchod třetího stupně, nebo příspěvky na bydlení,“ uvádí ředitelka Energy centra v Českých Budějovicích Ivana Hlinková.

„Žadatelé dostanou finanční příspěvek dopředu, aby mohli ta opatření provést, strop dotace je 150 tisíc. Při podání žádosti je potřeba předložit fotodokumentaci, to znamená vyfotit stávající stav, a přiložit takzvaný odborný posudek. Potom se předkládá doklad, že žadatel je vlastníkem bankovního účtu a že čerpá důchod, nebo příspěvek na bydlení,“ doplňuje.

Příjem žádostí odstartuje ministerstvo 9. ledna. Celkem rozdělí jeden a půl miliardy korun.

Spustit audio

Související