Senioři píší Wikipedii – projekt, který má zlepšit úroveň internetové encyklopedie

27. říjen 2014

Česká verze Wikipedie v létě překročila hranici 300 000 článků a denně eviduje na 3 miliony dotazů. Stále je ale co vylepšovat. Nalákat mezi přispěvatele čerstvou krev má mimo jiné i projekt Senioří píší Wikipedii.

Přispět může každý a nemusí se registrovat. Zapotřebí je ale jistá počítačová gramotnost, znalost pravidel a odhodlání.

Profesor Jan Sokol z Fakulty humanitních studií na Univerzitě Karlově začal editovat a psát články na Wikipedii zhruba před sedmi lety. Chtěl uvést na pravou míru nepravdivé informace, které čerpali studenti.

Teď už má Sokol za sebou tisíce napsaných článků a kromě toho inicioval projekt Senioři píší Wikipedii. Inspiroval se obdobným německým projektem i obdobným českým projektem, který oslovuje studenty.

„Píšou to většinou středoškoláci a začínající vysokoškoláci, kteří jsou nadšení, ale neumějí pořádně česky, mají velké mezery ve vzdělání a podle toho to také vypadá. Tak jsem si říkal, že by bylo ideální to propojit s penzisty, kteří jsou většinou vzdělaní, umějí cizí jazyky a mají širší zájmy než jenom fotbalisty a muzikanty. Jde to dost ztuha, protože se lidé ostýchají a bojí se toho,“ říká profesor Sokol a dodává:

„Hledáme lidi, kteří něco umějí, mají čas a uvědomí si, že je škoda, aby své znalosti, zkušenosti, vědomosti nějak nezúročili.“

Senioři mohou přijít na školení zdarma v městských knihovnách i na dalších místech.

Program Senioři píší Wikipedii organizuje sdružení Wikimedia ČR, které jako oficiální pobočka centrály americké nadace Wikimedia získalo na tento projekt finanční podporu. Všechny peníze na chod Wikipedie přitom pocházejí z dobrovolných příspěvků.

I Wikipedie se vyvíjí

Bez Wikipedie si dnes hledání informací skoro nedovedeme představit. Dnes už je možné si ji i stáhnout na disk a hledat v ní informace offline.

Ještě nedávno ovšem byly po ruce jen tištěné encyklopedie, pro které celosvětový nástup Wikipedie znamenal změnu. Počet výtisků se tak zmenšil, že už se se jejich příprava skoro nevyplatí. Hlavní nevýhodou jsou vysoké náklady a pomalá aktualizace.

Wikipedii ráda často využívá také bývalá redaktorka encyklopedie Diderot Jolana Malátková.

„Wikipedie začala jako úplně živelná, takže si tam mohl bezmála každý napsat, co chtěl, aniž by na to byla striktní kontrola. Teď existuje přece jen nějaká zpětná vazba, recenze. U hesel je už upozornění, že neprošla kontrolou nebo je třeba doplnit a podobně. I Wikipedie se vyvíjí. V současné podobě je mnohem lepší, ale jsou v ní mezery.“

Jolana Malátková ale upozorňuje: „Ke každé encyklopedii je třeba přistupovat tak, že vždy musíte informace cedit, kontrolovat a nikdy to nebrat jako bernou minci. To není slovo boží.“


autoři: mvo , sed
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.