Senioři tvoří pětinu nájemníků ubytoven, důchod jim na nájem nestačí. Jaké mají možnosti podpory?

14. září 2021

Byli zvyklí na vlastní domácnost a soukromí, důchod jim ale nestačil pokrýt náklady na bydlení a nakonec skončili na ubytovně. Senioři tam tvoří až pětinu nájemníků. Ztráta bydlení hrozí dvaceti tisícům seniorů. „Důchody v České republice nejsou vysoké, pokles příjmu znamená pokles životního standardu. Řešením je obrátit se na poskytovatele sociálních služeb nebo si na úřadu práce vyřídit příspěvek na bydlení,“ radí ředitel organizace Život 90 Jaroslav Lorman.

Získat příspěvek není snadné

Základní finanční podpora je příspěvek na bydlení, který se počítá z nákladů spojených s bydlením.

Problém státních dávek je, že přicházejí pozdě a trvá měsíce, než se vyřídí. Dotazník není srozumitelný, lidé mu nerozumí a ještě musí opakovaně dokládat řadu faktur. Příspěvek na bydlení navíc vyplácí úřad práce, který mají lidé spojený s nezaměstnanými, což řadu seniorů odrazuje. Když se člověk dostává do akutní nouze, musí se zajistit z vlastních zdrojů.

Pomohou poskytovatelé sociálních služeb

Senioři, kteří potřebují vyřídit příspěvek na bydlení nebo pomoci s jeho administrací, se mohou obrátit na kteréhokoli poskytovatele sociálních služeb. Ten je povinen poskytnout základní poradenství.

Spustit audio

Související