Senioři v Třeboni chtěli zažít pravou domácí zabijačku. Ježíškova vnoučata to zařídila

14. prosinec 2017

Jitrnice, jelita i ovar provoněly domov seniorů v Třeboni. Jeho obyvatelé si totiž přáli pravou domácí zabijačku. To se jim splnilo díky projektu Českého rozhlasu Ježíškova vnoučata.

Domácí zabijačku zařídili Jan Kubeš, Petr Šedivý a Radim Konrád. „Poslouchal jsem Český rozhlas a zaujalo mě přání, které bylo prostě pro lidi z Třeboně. Občas zabijačky děláme i doma, tak jsme se rozhodli to splnit,“ řekl Petr Šedivý.

Prase bylo z domácího chovu, o porážku se postaral řezník Pavel Vasko. Nechybělo nezbytné míchání krve a napařování, díky němuž povolí štětinky.

Práci přihlížela Jaroslava Klenková. „Už je zabité, teď se to rozdělá a budou se připravovat jitrnice, jelita, tlačenka. Těším se,“ komentovala.

Samozřejmě se také porcovalo maso. „Takže tady je krkovička, kýta, kotleta bez kosti,“ ukazoval řezník a domlouval se s vedoucí kuchyně domova seniorů Jitkou Bendlovou.

Podle vedoucí domova Lenky Krakowitzerové je i taková zabijačka důležitou součástí takzvané reminiscence. „Vracíme je prostě let, kdy byli akční, nezávislí a plní sil,“ vysvětlila.

Jako první byl hotový ovar, další zabijačkové dobroty budou mít senioři na stole až do soboty.

autor: hoch
Spustit audio