Seriálová adaptace The Last of Us je příjemné překvapení. Některé scény jsou téměř 1:1, říká herní novinářka Šárka Tmějová

30. leden 2023

Se Šárkou, mimo jiné i moderátorkou magazínu Quest, jsme si povídali o úspěšné herní sérii The Last of Us, na motivy které teď vznikl i stejnojmenný seriál pod hlavičkou HBO MAX. Svět zmítá pandemie a společenské struktury se rozpadly. Dvacet let po jejím vypuknutí se Joel, kterého výtečně ztvárňuje herec Pedro Pascal, ocitá v situaci, kdy musí propašovat Ellie (Bella Ramsey) na druhou stranu kontinentu, aby pomohl lidstvu.

Ve světě The Last of Us je nedostatek všeho. Hra i seriál se s tím ale vypořádávají každý trošku jinak. Skalní fanoušci s tím nemusí souhlasit, ale jak říká Šárka: „Myslím, že seriál nemusí respektovat videoherní logiku, když to zrovna v seriálu nedává smysl. A naopak bych řekla, že hrozně dobře ilustrujou ten pocit nedostatku tím, kdy oni ty první dva díly řeší jen to, že chtěj autobaterii, aby mohli konečně vyrazit na západ. Plus teda řeší to, že nejsou léky, ty se dělaj v jedný fabrice, která je přes půlku země. Takže mám pocit, že ten seriál to dělá jinak než hra, ale používá postupy, který si může dovolit a používá je správně.“

Šárka Tmějová

V původní hře jste měli jako hráči nedostatek úplně všeho. On nábojů až po nože, které byly jen na pár použití a sloužily buď k zabíjení nakažených, nebo k vypáčení dveří, za kterými se mohla skrývat odměna, ale často také vůbec nic. Co se týče nakažených, tak Šárka poukazuje na fakt, že je vidět, že HBO do seriálu vložila spoustu peněz, protože nakažení vypadají skvěle a koukat na ně je nepříjemné, místy až nechutné. V seriálu si zkrátka můžete dovolit větší detail, což se ve hře nestává zas tak často. A opět to slouží ku prospěchu věci. Bavili jsme se také o tom, co je zásadní pro to, aby byla videohra úspěšně zfilmovatelná.

„Aby byla videohra v televizi nebo na plátnech úspěšná, musí mít především dobrý příběh. Fajn scénář se spoustou emotivních momentů, ale na druhou stranu dostatečně jednoduchý. Což ostatně The Last of Us má, protože ta hra je ve své podstatě jednoduchý roadtrip,“ říká Šárka a dále popisuje, v čem byla tato hra přelomová. „Je to v první řadě kvalitní příběh. Protože ta hra vyšla v roce 2013, kdy ještě těch hlubokých příběhů ve hrách zas tolik nebylo. A vlastně to položilo i základy žánru, kterýmu já říkám, že jsou to takový otcovský hry. Protože vztah Joela a Ellie se dá brát jako vztah otce a dcery,“ uzavírá Šárka Tmějová.

První řada seriálu bude mít devět dílů a vychází každé pondělí na HBO MAX.

Jaká další videoherní adaptace se na obrazovkách podle Šárky ujala nejlépe? A u jakých dalších by ráda viděla seriálové či filmové zpracování? Řekne Šárka během rozhovoru nějaký spoiler? A je hra The Last of Us hratelná i po deseti letech od vydání?

autor: Bořek Joura
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.