Servisní centrum pro lodě vznikne v Týně nad Vltavou. Na souš se tam dostanou i největší osobní plavidla

20. leden 2023 08:17

Ředitelství vodních cest chce v Týně nad Vltavou postavit nové servisní centrum pro lodě. Vyrůst by mělo na levém břehu Vltavy nedaleko soutoku s Lužnicí. Záměr dostal zelenou od Krajského úřadu Jihočeského kraje. Z hlediska rozměrů i nabídky půjde o první takovou stavbu na vltavské vodní cestě mezi Českými Budějovicemi a přehradou Orlík.

„Servisní centrum by mělo vzniknout zhruba mezi čistírnou odpadních vod a soutokem Vltavy s Lužnicí. To místo se nachází asi jeden až jeden a půl kilometru od zástavby,“ popisuje starosta Týna Karel Hladeček.

Lodní doprava se podle něj v posledních letech poměrně rozvinula, za sezonu městem proplují stovky lodí, většinou menších. „Servisní centrum bude jak pro lodní dopravu, tak by mohlo sloužit jako nákladní přístav při případném rozšíření Jaderné elektrárny Temelín. Bereme to jako určitou možnost rozvoje cestovního ruchu, jinak i v centru města by do budoucna mělo nějaké zázemí vzniknout,“ dodává.

Zatím jediné podobné centrum pro lodě na trase mezi Českými Budějovicemi a Orlíkem funguje v Hluboké nad Vltavou. Kapacitně už ale nestačí.

Čtěte také

Nové servisní místo umožní natankovat pohonné hmoty nebo odčerpat odpadní vody. „Naprostou novinkou vodní cesty mezi Orlíkem a Českými Budějovicemi bude možnost vytažení i největších osobních lodí. V servisním centru Týn nad Vltavou bude možné pomocí jeřábu tyto lodě dostat na souš a například opravit,“ doplňuje mluvčí Ředitelství vodních cest Jan Bukovský.

Lokalitu pro centrum určil fakt, že nedaleko stojí areál městské čistírny odpadních vod. „Na tomto místě je k dispozici bezpečná, jednoduchá likvidace odpadních vod z plavidel. Je možný i odběr pitné vody, což jsou poměrně významné předpoklady k umístění servisního centra,“ vysvětluje Jan Bukovský.

Záměr vítá i destinační společnost Českobudějovicko – Hlubocko. Podle jejího ředitele Tomáše Polanského se podobné centrum v Hluboké nad Vltavou dobře osvědčilo. „Návštěvníci velmi pozitivně vnímají ten komfort, že nemusí chodit někam k čerpací stanici s kanystrem. I vzhledem k ekologii je to velmi přínosné, protože ti lidé tam mohou zaparkovat, natankovat, odčerpat odpadní vodu, než aby to dělali na vodě, což může být rizikové,“ říká.

Pokud vše půjde podle plánu, Ředitelství vodních cest chce pro záměr ještě letos získat územní rozhodnutí. Stavba by pak v Týně nad Vltavou mohla začít v roce 2025.

Spustit audio

Související