Šest psů poslouchá pokyny policejního psovoda. Se čtyřmi pracuje, další dva má doma

3. prosinec 2017

Práce psovoda u policie, to není jenom zaměstnání, ale většinou především velký koníček. Přesně tak to cítí i jednatřicetiletý Vít Schwager, psovod Policie Jihočeského kraje.

„Kotce se služebními psy máme v objektu Policie České republiky u Lišova. Jsou tu psi, kteří se specializují na výbušniny, akceleranty, na vyhledávání drog a pachovou identifikaci osob. Každý psovod má několik psů, protože se věnuje více problematikám,“ vysvětluje.

Vít Schwager pracuje například s devítiletou fenkou Surinou, která vyhledává výbušniny. „Když někdo nahlásí, že se někde nachází výbušnina, jedeme tam, se psem projdeme okolí a zjistíme, jestli tam výbušnina skutečně je. Fenka se nesmí nikde bát, musí být úplně v pohodě, ať vleze na dlažbu nebo lino. Zároveň by měla být klidnější, protože se výbušniny nesmí dotknout,“ popisuje.

S dalším čtyřnohým pomocníkem se psovod specializuje na vyhledávání hořlavin, prostřednictvím kterých mohl být založen požár. „Tento pes musí mít trochu jiné předpoklady. Měl by být spíš aktivnější, všude vlítnout, protože tady je jedno, co způsobí, hlavně se musí všude možně dostat. Je důležité, aby se nebál výšek, když hledá na trámech, aby aktivně hrabal, nevadil mu bordel,“ říká Vít Schwager.

Krví, chlupy i slinami se denně zabývá policejní bioložka. Musí mít silný žaludek

Laboratoř chemiků Policie Jihočeského kraje

Ve službách policie působí i biologové. V biologické laboratoři na Odboru Kriminalistické techniky a expertiz Policie Jihočeského kraje pracuje žena - Věra Hlavatá. Splnila si tak dětský sen. Kdysi se totiž zhlédla v seriálu Malý pitaval z velkého města.

Policejní psi zůstávají v kotcích v areálu i přes noc. Pokud ale jejich šéf zrovna drží pohotovost, jdou s ním domů, aby se v případě potřeby dostali co nejrychleji do akce. „Doma musím mít tedy také kotce. Zůstávají tam maximálně čtyři psi naráz, ale teď plánuji kotce přestavět, aby se mi tam vešli všichni i s mými domácími psy. Doma mám dva psy a u policie čtyři služební, takže dohromady šest,“ komentuje psovod.

Zvláštní slabost má hlavně pro německé ovčáky a momentálně u něj vede ten nejmladší. „Teď mám sedmiměsíčního psa, takže ještě štěňátko, a to má rád každý. To je asi teď nejoblíbenější pes,“ přiznává.

Život v policejním areálu hned vedle střelnice podle něj psům vůbec nevadí. „Nám to docela vyhovuje, protože psi musí být zvyklí na střelbu. Nesmí na ni reagovat, musí se chovat úplně přirozeně,“ vysvětluje. Poblíž kotců nechybí ani malá louka, kde se trénuje. Pes pracuje pro psovoda za odměnu - míček nebo piškoty.

Spustit audio

Související