Šest z deseti hostů jde při jakémkoliv omezení konzumovat k sousedovi do garáže, zní od restauratérů

22. říjen 2021

Provozovatelé stravovacích provozů musí od začátku listopadu kontrolovat u hostů certifikát očkování, prodělání nemoci covid-19 nebo negativní test. Zákazníci, kteří se dokladem neprokáží, nesmí být obslouženi. „Smysl to má, ale fungovat to bude jen do té míry, do jaké míry bude vymáháno,“ myslí si imunolog Václav Hořejší. Zástupce podnikatelů Luboš Kastner v pořadu Pro a proti kritizuje, že opatření bylo zavedeno příliš náhle a bez konzultace s experty z oboru.

„Ptali jsme se po datech, ministerstvo zdravotnictví nám nepomohlo, ani jiný odborník nekvantifikoval rizika. Gastronomie se stala mediálním tématem, byli jsme omezováni, nenašli jsme ale konkrétní důkaz. Kdybychom ho znali, mohli bychom aspoň argumentovat. Přijde mi to divné: na všechno jsou data, na gastronomii ne,“ vadí Kastnerovi, který je členem představenstva Asociace malých a středních podnikatelů a živnostníků a také garant projektu Moje Restaurace.

Intuitivně víme, že by restaurace nějaký vliv mohly mít, ostatně vzpomeňme si na slavný případ baru Techtle Mechtle.
Václav Hořejší

Imunolog Hořejší upozorňuje, že zahraniční studie srovnávající epidemická rizika zmiňují právě restaurace jako významný faktor.

„Byly na středním stupni, rozhodně to nebylo to nejdůležitější. Intuitivně ale víme, že by nějaký vliv mohly mít, ostatně vzpomeňme si na slavný případ baru Techtle Mechtle,“ odkazuje se vědec z Ústavu molekulární genetiky Akademie věd na jedno z medializovaných ohnisek nákazy před rokem.

Ministerstvo nás přes ty čtyři ministry zdravotnictví ke stolu moc nepouštělo, ale omezovalo nás.
Luboš Kastner

Zástupce oboru gastronomie uznává, že v restauracích rizika nákazy vyšší jsou. „Respirátor je tam sundaný při jídle a pití, lidé oslavují, mluví. Ale zrovna formát baru tvoří pět až sedm procent ze všech tržeb. Takže kvůli pěti sedmi procentům trhu přece nebudeme aplikovat z menšiny na většinu.“

Čtěte také

„Vadila nám plošná opatření. Rádi bychom jednali s odborníky, ale to se nám podařilo jen docentem Rastislavem Maďarem (dnes šéfem Mezioborové skupiny MeSES). Ministerstvo nás přes ty čtyři ministry zdravotnictví ke stolu moc nepouštělo, ale omezovalo nás. To bychom chtěli změnit, bohužel se to nedaří.“

Imunolog ovšem považuje tuto diskuzi za umělou. „I dnes platí povinnost, že do restaurace můžete jít jen s potvrzením. Zatím to nikdo nekontroloval, teď by to měli kontrolovat provozovatelé těchto zařízení. V Rakousku a Německu to funguje úplně bez problémů, tak proč teď shánět data a něco korigovat?“

Hořejší: Je to přece jen minimální zásah

Stát nestíhá kontrolovat a trasovat, proto přenáší zodpovědnost na podnikatele, tvrdí Kastner.

Čtěte také

„Nejsme Německo nebo Rakousko. Tam nejsou otevřené hasičárny, lidé nejsou tak odbojní a nekonzumují doma jako v Čechách. Víme z dat, že šest z deseti hostů automaticky otočí volant v případě jakéhokoliv omezení a jde konzumovat s sousedovi do garáže.“

„Přizpůsobíme se. Pouze říkáme, že na to máme čtyři dny a poslední čtyři měsíce jsme nemohli mít debatu s ministerstvem a tuto debatu si odehrát v argumentech. Lidé nebudou chtít platit testy, aby mohli do restaurace, takže nám to způsobí škody. Mohlo to být čistější a lepší provedení,“ vzkazuje vládě podnikatel.

Naučme se bojovat s covidem i při zachování ekonomického života. Musíme podnikat, ekonomicky myslet a zachovat ekonomiku. To mi v debatách chybí.
Luboš Kastner

Hořejší ale věří, že vládní opatření povedou k tomu, že se víc lidí nechá očkovat. „Tak se této otravné povinnosti zbaví.“

Čtěte také

Kastner namítá, že je třeba minimalizovat ekonomické ztráty. „Naučme se bojovat s covidem i při zachování ekonomického života. Musíme podnikat, ekonomicky myslet a zachovat ekonomiku. To mi v debatách chybí.“

„Tato slova by byla na místě před půl rokem, kdy restaurace byly zavřené,“ namítá imunolog.

To, co je teď, je přece minimální zásah do ekonomické činnosti. Pan kolega líčí, jak jim dramaticky poklesne návštěvnost, ale v Rakousku to funguje úplně bez problémů. Je to úplně minimum a restauratéři by měli být rádi, že je to naopak takto mírné,“ opakuje Václav Hořejší.

Je to úplně minimum a restauratéři by měli být rádi, že je to naopak takto mírné.
Václav Hořejší

Živnostník prý ale zná mnoho případů těch, kteří bojovali posledních čtrnáct měsíců o své živobytí. „To byste pochopil ty finanční toky. Rádi se na tato opatření připravíme a budeme je aplikovat, ale vláda nesmí dělat byznys za nás, my jim to rádi vysvětlíme,“ shrnuje za sektor gastronomie Luboš Kastner.

Poslechěte si celou debatu. Moderuje Tomáš Pancíř.

autoři: Tomáš Pancíř , oci
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.