Šestkrát láska a jednou varování před konzumem. Tomáš Halík, Pastoral Brothers a Milena Holcová a další o Vánocích

25. prosinec 2021

Šest mužů, které pro Téma Plus oslovila Eva Hůlková, jsou faráři různých církví a „v civilu“ lidé různého naturelu, různých životních příběhů, různého životního stylu. Na biblický základ vánočního příběhu tak staví každý svou vlastní stavbu, své vlastní vnímání tohoto svátečního času. Jedna žena – spisovatelka Milena Holcová – se definuje jako ateistka. Také ona se přidává se zamyšlením nad smyslem Vánoc.

Kazatel Církve bratrské Pavel Hošek dodnes vzpomíná na Vánoce v dětství, které strávil v nevěřící rodině, ale pocit vzájemné lásky a svátečnosti byl až mystický, byla to nejsilnější duchovní zkušenost prvních sedmnácti let jeho života.

Pavel Hošek je přesvědčen, že Vánoce jsou neobyčejně silnou stopou něčeho zázračného i v dnešní sekulární kultuře.

Milena Holcová o napětí v rodinách

S tím nesouhlasí Milena Holcová. Sama Vánoce neslaví a čas od poloviny prosince do poloviny ledna tráví se svým mužem na chatě, v přírodě, v tichu a samotě.

Čtěte také

Není příznivcem svátků, které jsou povinné, a řadí k nim i Vánoce. Vnímá je především jako svátky pro malé děti. A když děti odrostly a založily své rodiny, přestala Vánoce úplně slavit.

Vadí jí kýčovitost obchodních domů, faleš a napětí v rozpadlých a různě poslepovaných rodinách a za největší hřích spáchaný na Vánocích považuje zabíjení kaprů na ulicích, což vnímá jako „šílený barbarský zvyk“. Apeluje: Jen si představte, kdyby kapři uměli křičet a sténat...

Pastoral Brother a jejich srozumitelné Vánoce

Pastoral Brothers je youtuberské duo mladých evangelických farářů. Tvoří ho Karel Müller a Jakub Malý. Mají ve zvyku mluvit o závažných tématech s lehkostí, ba i se smíchem. Nejprve vás rozesmějí, abyste posléze zjistili, že mluví o tématu těžkém jako život sám.

Jsou tolerantní, mají pochopení pro všechny, ale také umí vidět život i z odvrácené strany. Jejich vnímání biblického příběhu je srozumitelné, lidské a vlastně i hodně současné.

Láska v duši

V Tématu Plus uslyšíte tentokrát i trochu vánoční hudby coby koloritu k povídání s hosty, z nichž jeden přímo do studia přišel s kytarou. Je to Ladislav Heryán, pastor undergroundu, salesián, který svými songy hladí utrápené duše lidí na ulici bez domova i těch, kteří si odpykávají tresty ve věznicích nebo dožívají v léčebnách dlouhodobě nemocných či jiných zařízeních. Tam tráví vánoční svátky tento tichý dlouhovlasý muž s kytarou a s otevřenou laskavou duší.

Čtěte také

Na silnou vánoční  atmosféru v různých místech, kde sloužil, vzpomíná farář Josef Hurt z Brandýsa nad Labem Staré Boleslavi. Věří na promodlené prostory a na milost okamžiku, jako jsou Štědré večery, kdy člověk může jen žasnout.

Na několikery klíčové vánoce svého života vzpomíná také teolog Tomáš Halík. I on vyrůstal v rodině, kde náboženství nebylo na pořadu dne, i on vzpomíná dodnes s láskou – na lásku, která jej tehdy obklopovala a která mu byla tou nejlepší výbavou do dalšího života.

Všichni aktéři se shodnou, že rodina, blízcí lidé, láska, dobrá vůle a pokoj duše jsou ty nejsilnější benefity Vánoc. Ale jak říká Pavel Hošek, Vánoce musíme vyhlížet a musíme jim udělat v srdci místo. K poslechu Tématu Plus zve Eva Hůlková.

autor: Eva Hůlková
Spustit audio

Související