Šestý benefiční večer Světlo pro Světlušku chystá překvapení: Osmdesátičlenný Světluščí sbor.

8. listopad 2010

10. listopadu od 21 hodin živě na ČRo 1 - Radiožurnálu a ČT 1

Již za týden se na obrazovce ČT 1 a na vlnách Radiožurnálu odehraje šestý ročník benefičního večera pro Světlušku. Symbolické světlo v lucerně Světlušky přijde do Pražské křižovatky, kostela sv. Anny, rozsvítit řada známých osobností.


Společně s Anetou Langerovou, patronkou projektu, podpoří nevidomé Vojtěch Dyk, Viktor Preiss, Hana Maciuchová, Marta Kubišová, Katarína Knechtová, Tonya Graves, Iva Janžurová, Miroslav Etzler, Jan Budař, Roman Šebrle, Madfinger, v čele s nevidomým zpěvákem Martinem Svátkem, a další talentovaní nevidomí muzikanti: Nela Franková, Ráchel Skleničková, Monika Olahová, Radim Vojtek, Tonička Martofová.

Netradiční hudební vystoupení, v aranžmá připravených speciálně pro tento večer, obohatí doprovod osmdesátičlenného „Světluščího“ sboru, který tvoří nevidomé a vidící děti ze tří samostatných hudebních těles: Kühnův dětský sbor, Sbor Konzervatoře Jana Deyla a Pěvecký kroužek Školy Jaroslava Ježka.


„Měli jsme se Světluškou sen mít na koncertě velký sbor, který by zazpíval se všemi interprety v jejich vybraných písních. Již pět let se na podiu setkávají nevidomí zpěváci po boku těch zkušenějších, vidících a veřejnosti známých. Chtěli jsme proto, aby i ve sboru zpívali bok po boku vidící a nevidomé děti. Oslovili jsme tedy tři tělesa Kühnův dětský sbor, Sbor Konzervatoře Jana Deyla a Pěvecký kroužek Školy Jaroslava Ježka. Díky vstřícnosti jejich sbormistrů se nám podařilo tento sen splnit," uvedla Aneta Langerová a dodala: "Dostat na podium 80 členný sbor do přípého přenosu a na samotný koncert nebude asi žádná legrace. Napínavé to bude ale určitě. Tak nám držte palce. Je to pro Světlušku další velká výzva.“

Během večera se mohou diváci a posluchači těšit též na unikátní reportáže "Den POTMĚ" s Hanou Maciuchovou a moderátory Vojtěchem Dykem a Viktorem Preissem, kteří si na vlastní kůži vyzkoušeli jaký je den po tmě.

Pomoci je možné rovnou od obrazovky a rozhlasového přijímače. Stačí Světlušce poslat dárcovskou sms ve tvaru DMS SVETLUSKA na číslo 87 777 anebo jedinou zprávou podpořit Světlušku celoročně. Tvar roční DMS je DMS ROK SVETLUSKA, číslo 87 777 je stejné, každý měsíc po dobu jednoho roku je automaticky odečtena částka 30 Kč.

Speciálně pro tento večer je zřízeno Call Centrum, kam mohou lidé volat Ivě Janžurové, Miroslavu Etzlerovi, Janu Budařovi a Romanovi Šebrlemu výši daru, kterou přispějí na sbírkové konto deset devítek 99999 99999/ 0100.

Benefice Světlo pro Světlušku je tradičním poděkováním dobrovolníkům a dárcům, díky kterým Světluška mohla za sedm let rozdělit na přímou a konkrétní pomoc nevidomým částku ve výši 60 milionů korun. K tomuto číslu ještě přibude částka nasbíraná v tomto roce.


V průběhu večera předají Světlušce symbolické šeky v celkové výši 3 500 000 Kč dlouholetí partneři Finanční skupina AXA, generální partner projektu, a společnost HERBADENT, hlavní partner projektu. Nově se k nim přidá společnost Adler.
"Jsem rád, že k tradiční částce 2 mil. Kč můžeme letos přidat i částku témeř 25 tisíc, kterou se nám podařilo vybrat v rámci sbírky mezi našimi zaměstnanci a klienty. Navíc patří dík i všem našim dobrovolníkům, kteří pomáhali při stavbě Kavárny POTMĚ a při doprovodech obsluhy kavárny," uvedl Marek Zeman, ředitel PR a komunikace finanční skupiny AXA.
„Vždycky mě překvapuje, že Češi jsou ochotni darovat ohromné množství prostředků lidem někde na druhém konci světa, přitom v naší zemi, přímo okolo nás je mnoho těch, kteří to potřebují a se kterými se denně potkáváme. HERBADENT je česká firma a když už máme to štěstí, že můžeme, tak pomáháme českým lidem. Milion korun Světlušce můžeme dát jen a jen díky tomu, že právě Češi naše výrobky kupují. Partnerství se Světluškou je pro nás ctí a když se nám bude dařit, věříme že vydrží nadlouho,“ zaznělo od Pavla Zavadila, jednatele společnosti HERBADENT.


Benefiční večer pořádá Nadační fond Českého rozhlasu a Agentura Art Shock. Vstupenky jsou v prodeji v sítích Ticketpro a Ticketstream od 250 Kč a v den konání na místě od 300 Kč. Vstupenky jsou pouze k stání a cena vstupenky neurčuje místo v sále. Kapacita sálu je 600 míst. Přímý přenos od 21,00 hod., vstup do sálu od 19,45 do 20,45 hodin.

Pro akreditace, prosím, kontaktujte:
Kristina Horáčková
kristina@horackova.net
tel: 724 122 331 (nejpozději však do 10.11. do 12:00)

Pro více informací nás, prosím, kontaktujte:
Nadační fond Českého rozhlasu

Martina Kaderková,
ředitelka
martina.kaderkova@rozhlas.cz
tel: 604 866 366
www.svetluska.net

Spustit audio
autor: Oddělení komunikace