Setkání romských studentů s prezidentem se neslo v přátelském duchu. Podle Fukové jde o průlomový okamžik

26. duben 2023

13. dubna prezident Pavel s manželkou Evou přijali na Pražském hradě skupinu romských studentů a studentek. Setkání se uskutečnilo v rámci letošního Mezinárodního dne Romů, který připadá na 8. dubna.

„To, co považuji za jedno z největších nebezpečí naší doby - a zdaleka se netýká jenom Romů, jsou předsudky. Vycházejí mnohdy z nedostatku informací, ze stereotypů, z nedostatku vůle navzájem si naslouchat a pochopit argumenty toho druhého... Vy pro mě představujete možnost jak poukázat na dobré příklady nejenom směrem do komunity vaší, ale především do komunity většinové. Jste příkladem toho, že z kruhu předsudků se dá vystoupit," uvedl na začátku schůzky Pavel.

S romskými středoškoláky a vysokoškoláky přišla na hrad vládní zmocněnkyně pro záležitosti romské menšiny Lucie Fuková. Setkání označila za okamžik změny:

„To, že jsme se setkali na Pražském hradě, je pro nás průlomovým okamžikem. Právě odtud třeba v 15. či 16. století směřovala opatření k tomu, aby Romové byli vyháněni z měst. Tím, že tu společně můžeme sedět, je pro mě nadějí, že dochází ke změně v nahlížení na zapojování Romů. I pan prezident podporuje to, aby se Romové zapojovali do věcí, které se jich týkají.”

Podle zmocněnkyně pro romské záležitosti je cestou ke zlepšení situace Romů v Česku vedle vzdělávání také jejich větší zapojení. Objevovat by se měli ve všech oblastech. 

Současné postavení Romů není ve společnosti stále rovnocenné. Podle Fukové je potřeba větší participace Romů:

„Určitě je potřeba spolupracovat s různými resorty, ministry a vést dialog. Přinášet romský i odborný pohled současně, společně vytvářet politiku romské integrace.”

Rozhovory v přátelském duchu

Středoškoláci a vysokoškoláci si mohli s prezidentským párem promluvit o tom, co je trápí. Mezi studenty byla i Adéla Cinová:

„Studuji na Ostravské univerzitě, obor Pedagogika a biologie.”

Jaké bylo setkání s prezidentem?

„Z televize člověk nepozná, jak člověk působí osobně. Dnes mohu říct, že úplně úžasně. Udělal na mě obrovský dojem.”

Ve škole je důležité cítit se dobře, protože v ní se spolužáky a ostatními lidmi trávíte každý den, sdělila studentka střední školy veřejnoprávní Denisa Hamáčková, která před setkáním cítila velkou trému:

„Byla jsem nervózní už od večera, protože jsem nevěděla jak to bude probíhat, ale bylo to moc příjemné.”

Měla jste na pana prezidenta připravenou otázku?

„Kdybych mohla, chtěla bych slyšet jeho příběh od základní školy na střední, podle čeho se rozhodoval. To mě zajímá.”

Příklady dobré praxe jej třeba šířit efektivněji

S prezidentským párem se setkali studenti středních a vysokých škol z různých oborů, od zdravotnictví, přes pedagogiku, až po psychologii. Mezi účastníky setkání byl i Štefan Balog, manažer stipendijního programu organizace Romea, se kterým přišlo 14 studentů:

„Většina z nich je podporována stipendijním programem organizace Romea. Byli tu ale i studenti z Albatros nadace a jiní.”

O čem jste si s panem prezidentem povídali?

„Zejména o tom, jak medializovat příklady dobré praxe, tzn. úspěšné studenty, kteří by mohli být motivací pro ostatní. Pan prezident navrhl newsletter, který bych posílal jeho tiskové mluvčí a on pak při svých cestách do krajů vždy studenta z toho kraje vyzdvihne nebo si ho tam pozve. To mě moc potěšilo.”

Spustit audio