Sexuolog Zbytovský: Mluvme spolu o sexu. Aby se nám koleje vztahu nerozběhly do úplně jiných směrů

11. říjen 2021

Intimita se týká nás všech. Jednou z nejintimnějších, ale také nejpřirozenějších záležitostí v našem životě, je sex, a to i v seniorském věku. Co dělat, když si s partnerem rozumíme, ale v ložnici to už tolik nefunguje. Jak se zbavit studu a neutíkat před intimitou, jak žít plnohodnotný život co nejdéle? 

Psychiatr a sexuolog MUDr. Jan Zbytovský hovoří v naší radioporadně na téma: intimita v seniorském věku, stud a oživení vztahu.

Jan Zbytovský ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Proč je sexualita v našich životech tak důležitá?
Jsou k tomu dva důvody. Ten první je biologický, to nám bylo dáno od přírody. Musíme se reprodukovat jako živočišný druh, čili lidstvo. To je první a hlavní úkol sexuality. A pak existuje ještě druhý důvod, který je mnohdy pro jednotlivce ještě důležitější, a to je sice onen emocionální náboj, který při sexu prožíváme. A co působí jako velice silné pojítko mezi těmi dvěma jedinci. Upevňuje to jejich vztah. Má to velkou úlohu i pro rodičovství a postupně pak také pro další lidské soužití v celém životě."

Čtěte také

Je pravda, že sex dvakrát týdně je nejlepší prevencí proti infarkt myokardu?
Minimálně dvakrát týdně, ano."

Věk se v populaci prodlužuje, znamená to tedy, že se prodlužuje i naše sexualita?
Zcela určitě, protože prostě sexualita patří k životu téměř od narození, respektive od početí. Tedy s tím, jak se náš život prodlužuje, tak většina funkcí našeho organismu zůstává, ovšem s jistými omezeními, které jsou dány jak věkem, tak zejména potom případně nemocemi. Což je největší problém seniorů."

Čím jsme starší, tím je možná složitější o tom mluvit. Protože o sexu se nemluví.
Ale starší, zkušenější člověk, je mnohdy schopen hovořit o sexu otevřeněji. Aspoň to je moje zkušenost z praxe a z naší ordinace. Záleží samozřejmě na kontextu a na situacích. Když je člověk v nějaké velké krizi a tísni, tak se o takových věcech hovoří hůře. Ale mám tu zkušenost, že stydlivější jsou přeci jen ti méně zkušení či hodně mladí."

K výbavě ženy patří zcela jistě jakási forma a projev studu. Aby muž měl vždy pocit, že musí být aktivní a ženu dobývat.
MUDr. Jan Zbytovský, psychiatr a sexuolog

Je velmi důležité, abychom se v rámci dobrého citového vztahu snažili navzájem přizpůsobit a vycházeli si vstříc. Tedy je potřeba především o problémech hovořit, komunikace je v těchto záležitostech strašně důležitá."

Samozřejmě můžete namítnout, že sexualita se nedá vyřešit jen mluvením, ale dají se nacházet, řekněme, dnes je oblíbené slovo, alternativní způsoby, jak potřebu uspokojit v rámci vztahu. Abychom se najednou neocitli v situaci, kdy se nám koleje vzájemného vztahu rozjedou do úplně jiných směrů."

Stydí se víc muži nebo ženy?

To je opravdu těžko říct, protože na to nejsou přesná měřítka. Jak změřit míru studu? Jisté je, že zejména u mladších děvčat, ještě sexuálně nezkušených, se možná obecně dá říci, že jakási forma studu patří k jejich výbavě."

Čtěte také

Pomocí které potom dochází k tomu, že vysílají signály směrem k samečků, k nám mužům, aby si jich všimli. A aby to nebylo příliš okaté, tak se zase po tom naznačí určité stáhnutí. Čili je to jakýsi projev studu, aby muž měl pocit, že musí být aktivní a ženu dobývat."

Ženy všeobecně hůře snášejí změny na svém těle, nedokonalosti, které přicházejí s věkem. Není to trochu dáno tím, že pro muže je i při sexu vizuální stránka důležitá?
Částečně ano, ale myslím si, že velice. Mám zkušenost z praxe, že velice záleží na kvalitě onoho vztahu. Když spolu dva přiměřeně věkově blízcí partneři s pěkným vztahem dnes společně stárnou a společně postupně u nich dochází k určitým tělesným změnám na jejich hardwaru, když to tak řekneme, tak pokus si na to postupně zvykají, a když pořád posiluji onu vzájemnou intimitu a tím pádem i pěkný vztah, tak se to dá velice dobře zvládnout."

Jan Zbytovský a Pavla Kindernayová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celý rozhovor Pavly Kindernayové s psychiatrem a sexuologem MUDr. Janem Zbytovským si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související