Sháníte vstupenky na letní divadelní scény? Máte šanci, lidé je vlivem pandemie kupují často až na poslední chvíli

14. červenec 2021

Stejně jako hudebníci si i divadelní herci přes léto užívají hraní pod širým nebem. I na letních scénách ale můžeme pozorovat silný vliv koronavirové pandemie, a to nejen na jednotlivých hygienických opatřeních. Podle pořadatelů se výrazně změnil hlavně způsob, jak lidé nakupují vstupenky.

Čtěte také

„Způsob prodeje vstupenek se zásadně změnil. Dřív jsme byli zvyklí, že jsme prodávali dlouho dopředu, a teď spíš funguje to, že se to prodává na poslední chvíli, což je vlastně občas trochu o nervy,“ popisuje situaci Azylu78 jeho produkční Magdalena Novotná. Příčinou podle ní může být hlavně strach diváků z dlouhodobého plánování a dynamických proměn pandemické situace.

Jediným představením, které Azyl78 vyprodal téměř okamžitě, tak byla inscenace Velký třesk. V té se spojila taneční skupina Dekkadancers s populární kapelou Tata Bojs.

Kupování vstupenek na poslední chvíli se netýká jen Azylu78. Stejnou zkušenost má také pražské Studio DVA, a to na obou svých letních scénách – v Holešovicích i na Vyšehradě. Podle mluvčího divadla Tomáše Přenosila ale může tento nový trend pro řadu návštěvníků znamenat výhodnou příležitost. „Letošní rok je specifický a vlastně jedinečný v tom, že i na dlouho dopředu v minulosti vyprodané tituly jsou ještě k dispozici vstupenky,“ říká Přenosil.

Studio DVA si navíc během léta zahraje na dalších venkovních jevištích. Mimo jiné i v brněnském Amfiteátru Kraví hora – letní scéně Divadla Bolka Polívky. To se na změny způsobené pandemií rozhodlo reagovat už při skladbě programu, který rozšířilo téměř o polovinu. Zájmu diváků prý také pomohlo včasné spuštění předprodeje, který divadlo zahájilo už v prosinci.

autor: Josef Kaňka
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka