Shell: Světový petrolejářský gigant s mušlí ve znaku

Firma, jejíž aktivity sahají do více než 80 zemí světa a která se angažuje v udržitelnosti, ochraně životného prostředí a společenské odpovědnosti.

Připravili: Jan Kovařík a Světlana Lavičková
Dramaturgie: Magdalena Šorelová
Zvukový mistr: Jitka Kundrumová
Zvukový design: Jiří Litoš
Režie: Jitka Škápíková
Premiéra: 24. 3. 2020

„Černou zlatou horečku“ odstartoval jistý Edwin Drake. Narodil se v roce 1819 ve státě New York, a když se podruhé oženil, odešel se svoji rodinou do Titusville v Pennsylvanii, kde bylo právě objeveno naleziště ropy. S její těžbou si ale nikdo neví rady.

Drake pochopil, že na to musí jinak

Logo

Náhoda tomu chce, že se Drakeovi ubytují ve stejném hotelu jako zástupce ropné společností James Townsend. Slovo dá slovo a Drake se nechá u první ropné společností zaměstnat za tisíc dolarů na rok.

Jak se ropa tenkrát získávala? Obvykle dělníci prostě vykopali jámu v zemi a doufali, že na ropu narazí. Bylo to nebezpečné a nespolehlivé, stěny jam se často bortily. Drake to zkusil taky, ale brzy pochopil, že na to musí jinak.

Okolí si klepe na čelo

Utratí veškeré úspory, zadluží se, kde může, a kupuje vrták poháněný parním strojem. Nikdo mu nevěří, okolí si klepe na čelo, začne se mu říkat „Bláznivý Drake“. Jediný, kdo je ochoten s ním do celé akce jít, je kovář William Smith.

Logo

Ten vlastnoručně vyrobí vrtací hlavu a k obveselení celého okolí se ti dva společně dají do práce. Moří se už půl roku, ale stěny vrtu se propadají, ať se snaží sebevíc. I Smith už ztrácí trpělivost. A pak na to Drake kápne.

První ropný vrt na světě

„Jediným řešením je umístit vrták do litinové roury. Takto se mi podařilo provrtat již dvacet metrů skály.“ A tak 27. srpna 1859 vrták dosáhne hloubky 21 metrů a narazí na ložisko ropy. Teď už jen k trubce připojit ruční pumpu a první ropný vrt je na světě!

Klíčovým momentem k širokému využití ropy v mnoha oborech bylo zvládnutí rafinace, tedy destilování ropy. Tak se oddělí jednotlivé složky. Z ropy pak máme nejen petrolej, ale i benzín, naftu, parafín, asfalt, můžeme z ní vyrábět plasty, barviva, hnojiva…

Logo

Kdy nastala doba zrodu ropných společností? Kdo stojí za založením firmy Shell. A proč mají ve znaku mušli?

autoři: Jitka Škápíková , Magdalena Šorelová
Spustit audio

Související