Sherman musí cvičit a omezit pamlsky pro kočky. Obézní ježek trpí stejně jako člověk

Nadváhou již trpí přibližně desetina světové populace. Spojeno je s ní zvýšené riziko cukrovky a řada dalších zdravotních potíží. Netrpí jí ale zdaleka jen lidé. Izraelec Sherman – takto ježek, který se do nedávna potuloval ulicemi Tel Avivu se díky volně umístěné stravě pro toulavé kočky dostal na dvojnásobek váhy.

Před dvěma měsíci byl do izraelské nemocnice pro volně žijící zvířata v zoo Ramat Gan Safari přivezen ježek, který už ani nemohl chodit. Lékaři záhy přišli na to, že nohy má v pořádku a hýbat se nemůže jen proto, že je obézní.

Dostal jméno Sherman a po zvážení se zjistilo, že váží 1,6 kilogramu, což je téměř dvojnásobek průměrné hmotnosti ježčího samce, jehož normální váha se pohybuje kolem 900 gramů.

Byl připojen do skupiny více než deseti ježků, kteří byli s podobným problémem do nemocnice přivezení v uplynulých měsících a zařazen do sledovacího programu, v němž mu byl stanoven individuální cvičební plán a také ostrá dieta.

Nemocnice pro volně žijící zvířata uvedla, že Sherman je obětí nového, široce rozšířeného jevu obezity u divokých zvířat žijících v městských parcích. Ta mají totiž volný přístup ke krmivu pro volně žijící kočky, které jim nosí lidé. To je sice hezké, ale kočičí krmivo obsahuje hodně tuků a bílkovin, které ale pro jinou divokou zvěř, tedy i ježky, nejsou vhodné.

granule

Důsledkem nadváhy je pro ježky hlavně to, že stejně jako obézní člověk, se nedokáže ohnout. Přes břicho se Sherman nemůže v případě ohrožení svinout do bodlinatého klubíčka tak, aby jeho citlivé části byly chráněny před útokem., říká jeho ošetřovatelka Becka Rifkinová.

Od svého příchodu do Ramat Gan ztratil Sherman již více než 120 gramů. Dál sice dostává kočičí stravu, ale v omezeném množství a jeho jídelníček je doplněn o zeleninu a ovoce. Cvičení, které spočívá v tom, že potravu má umístěnu ve větší vzdálenosti, se mu příliš nelíbí. Pokud se k ní chce dostat, musí se zkrátka proběhnout.

Do léta, kdy tým nemocnice doufá, že ježek bude moci být vypuštěn do volné přírody, musí Sherman shodit ještě více, než půl kilogramu. Polohu bodlinatého míče zaujmout ještě nesvede a při běhu za potravou zatím funí stejně, jako každý jiný tlusťoch.

autor: znk
Spustit audio