Shodneme se na tom, že chceme od Vánoc klid a mír. Jak toho ale dosáhnout s malými dětmi?

16. prosinec 2020

„Těším se na to, že se zastavíme a budeme mít na sebe čas,“ shodují se mámy v novém dílu Houpaček o přípravě na vánoční svátky a o tom, jak se svými rodinami a dětmi prožívají advent. Kdo u nich doma nosí dárky a jak se v životě jejich rodiny, pokud vůbec, odráží adventní příběh? A shodují se na způsobu slavení Vánoc se svými protějšky?

Pohoda u vánočního stromku, zklidnění a odpočinek, takové jsou Vánoce v představách mnohých rodičů. Vycházíme do jisté míry z rodinných tradic a také z toho, jak si oslavy pamatujeme z vlastního dětství.

Vedle ideálního obrazu ale maminky přiznávají, že samotné přípravy na vánoční svátky jsou často spojené se shonem a stresem, který neustává ani u štědrovečerní večeře. „Se dvěma malýma dětma nevím, jak to prožívají ostatní, ale mně přijde, že je to jako víkend – že se těšíš v pondělí do práce,“ přiznává Michaela.  

Co patří na sváteční tabuli? I to bývá předmětem rodinných vánočních diskuzí

Stres může také plynout z návštěv příbuzných a ze snahy naplnit jejich očekávání, která nám ne vždy musí vyhovovat, i když vychází z rodinné tradice. Jaké tradice si budujeme ve svých nových vztazích a pro svoje děti? „My například každý rok na stromeček pověsíme novou ozdobu, na kterou napíšeme, co se ten rok stalo důležitého. Strojení stromku je tak pro nás hezkou rekapitulací předchozích let,“ dělí se o rodinnou tradici Jana.

Časté jsou také debaty mezi rodiči ohledně toho, kdo nosí dětem dárky a zda budovat v dětech kouzlo Vánoc postavené na lži. „Určitě se s manželem shodneme, že tak, jak se Vánoce slavily u nás doma, je ten nejlepší způsob. Pak ale nastává kámen úrazu, když se ukáže, že ty nejlepší způsoby nejsou úplně kompatibilní,“ popisuje klasický rozpor mezi partnery Jana.

Kdy například strojit vánoční stromeček? A co patří na sváteční tabuli? Nakonec se třeba nemusíte shodnout ani na tom, zda stromeček zdobí kouličky, nebo baňky.

Co dělají Marie, Jana a Michaela pro to, aby dosáhly klidu, se kterým si Vánoce spojují? To si poslechněte v novém, předvánočním dílu Houpaček.

autor: Martina Poliaková
Spustit audio

Související

Více o tématu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.