Shygrlz, které se nebály vypadnout z pokojíčků. S rapperkami Wodehn a Zzai nejen o jejich společné tvorbě

10. únor 2023

Konečně se zadařilo a po téměř roce domlouvání za námi do Špíny dorazila v Brně usazená rapperka Wodehn. Ta si s sebou do studia přivedla posilu v podobě kolegyně Zzai. Koncem ledna totiž vydaly společné EP Shygrlz a záhy ho živě představily živě před hyper popovým úkazem s láskou k e-cigaretám Lil Mariko. V našem studiu jsme se věnovali jejich sólové i společné tvorbě, jejím politickým přesahům i důležitosti fungování v rámci komunity.

Hudbu jsem začala dělat na popud školní práce, chtěla jsem rapový track, který bude klimaticky angažovaný, natočila jsem k tomu i klip, popisuje Klára Wodehn svůj první pokus o tvoření hudby. Po klauzurách si velmi záhy uvědomila, že se chce rapování věnovat i dál a více na vážno. Adélu, vystupující pod pseudonymem Zzai to k hip hopu a rapu táhlo už od puberty, první vlastní pokusy probíhaly spíš v rámci kruhu přátel, které postupně vyústily v několik singlů a veřejná vystoupení.

Wodehn a Zzai - Shygrlz

O momentu, kdy se z pokojíčkových, podle Wodehn bedroom trapových, začátků překlenuly k živému rapování, jsme se bavili i v návaznosti na jejich vystoupení před zmiňovanou Lil Mariko. Tam je za pultem doplnila ještě producentka Betty Boof, se kterou zformovaly rapové power trio operující pod názvem Freaky Threesome.

Společné EP Shygrlz si vydaly Wodehn a Zzai samy. Upeklo se vlastně úplně náhodou, na počátku stála složka beatů od producenta Marbleboye a plán udělat jeden společný feat. Práce se sice trochu protáhla, ale z jednoho tracku nakonec vylezlo skladeb pět. Veškerý výtěžek z online nákupů je benefiční, peníze poputují ke konkrétním afghánským rodinám.

Jak se Zzai, která pendluje mezi Vídní a Prahou a brněnská Wodehn daly dohromady a jakým způsobem společně tvoří? Kdo jsou jejich dvorní producenti? Najdeme ještě někde Klářin první klimarapový song? Jak důležité jsou pro obě interpretky politické přesahy jejich tvorby? Je pro ně důležité zázemí v komunitě? Jaké aktivity najdeme pod hlavičkou Club Dance Macabre? A co se děje v Andělském hoodu po setmění? Poslechněte si celý rozhovor s Wodehn a Zzai ze záznamu!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.