Síkela: Levný plyn je minulostí, možná je to dobře

28. listopad 2022

„Minimálně pro tuto zimu můžeme říct, že to zvládneme,“ říká v novém vydání Bruselských chlebíčku ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN). Jak Česko zatím zvládá radikální transformaci v dodávkách zemního plynu a jak dlouho budou české domácnosti a firmy muset poradit s drahými energiemi a potřebou úspor? Problémy touto zimou totiž velmi pravděpodobně neskončí.

Česko je podle Jozefa Síkely schopné plně přejít na dodávky jiného než ruského plynu, ale jak rychle se to podaří, závisí hlavně na řešení situace jinde v Evropě. Například na rychlosti výstavby nových terminálů na zkapalněný plyn v Německu.

Jozef Síkela, ministr průmyslu a obchodu (za STAN) hostem podcastu Bruselské chlebíčky

„Možná příští rok budeme ještě v podobné situaci jako letos, ale já jsem pevně přesvědčený, že od následující topné sezóny, tedy od roku 2024, se budeme nad dnešními problémy usmívat,“ věří.

Krize jako poučení i příležitost

Podle ministra průmyslu je ale pravděpodobné, že plyn se už na původní cenovou hladinu nikdy nevrátí. Je proto třeba zcela změnit přístup k energiím.

„Ceny kolem 20 eur za megawatthodinu jsou minulostí. Ale ono je to možná dobře. Možná si uvědomíme, že dostupné energie nejsou samozřejmostí, že nerostné zdroje mají svoji cenu a musíme s nimi nakládat jinak, než jsme byli zvyklí,“ zamýšlí se Síkela.

Zdůrazňuje přitom, že země Evropské unie platí za současnou situaci na kontinentu vyvolanou Ruskem mnohem nižší cenu než Ukrajina.

„Pár set kilometrů od nás zuří válka, umírají lidé a milionům lidí chybí elementární věci – elektřina, teplo, voda,“ připomíná. My máme ekonomickou krizi, máme napříč Evropou vysokou inflaci a to nejsou příjemné věci. Zatím ale nemám pocit, že se pohybujeme v nutnosti, která jde nad rámec běžného diskomfortu.“

Spor o plyn

Autoři podcastu s ministrem Jozefem Síkelou mluvili přímo v Bruselu po skončení několikahodinového vyjednávání ministrů unijních zemí. Státy EU na něm zatím odložily schválení dalších opatření proti vysokým cenám plynu, a to kvůli hlubokým sporům o zásah do cen plynu na burze.

O jak vážné neshody jde? Ohrožují chystaný cenový strop? Jak zatím Česko zvládá přechod na zkapalněný plyn? A proč Evropská komise Česku vyčítá příliš byrokracie v přechodu na obnovitelné zdroje? Poslechněte si nový díl Bruselských chlebíčků.

Jozef Síkela, ministr průmyslu a obchodu (za STAN) hostem podcastu Bruselské chlebíčky. Vpravo autoři podcastu Zdeňka Trachtová a Viktor Daněk
autoři: Viktor Daněk , Zdeňka Trachtová , Filip Nerad | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související