Šikovná švadlena z Velké Bíteše šije lidové kroje pro místní soubor, na kontě má ale i filmový kostým pro slavný film

Podhorácko nebyl bohatý kraj, a je to znát i na jeho lidovém kroji. Přesto je krásný a díky vystoupením národopisného souboru Bítešan ho lidé mohou obdivovat i dnes. A protože tanečníků je hodně, je třeba i hodně krojů. Šije je Věra Pospíšilová.

"Jsem švadlena, mám vystudovanou textilní průmyslovku v Jihlavě," říká Věra Pospíšilová. Kroje ji zajímaly už odmalička, a protože je bítešský soubor velký, bylo vždy pro koho šít. Typickým materiálem pro podhorácké kroje je modrotiskové plátno. V Bíteši dokonce ještě do druhé světové války jedna modrotisková dílna byla. Dnes už se tato indigem barvená látka s bílým tištěným vzorem vyrábí v rámci celé republiky už jen na dvou místech.

Střihy krojů jsou historicky dané. "Šatičky dětské se nazývají kanduš, vestičky jsou kordulky," ukazuje Věra Pospíšilová na hotové kostýmy. Velké nabírané sukně mají bílé naškrobené spodničky. "Aby ten kroj dobře vypadal a hezky se nesl. My tady škrobíme bramborovým škrobem," vysvětluje. Taková dobře naškrobená spodnička pak sama stojí.

Ve svém dřívějším zaměstnání se Věra Pospíšilová dokonce dostala k práci pro film. "Dostali jsme se k práci pro anglickou firmu, která šila luxusní župany. Ten pán dostal zakázku na výrobu kimon pro film 47 roninů," říká švadlena s tím, že ve filmu hrál Keanu Reeves. "To byla náhoda a úžasná zkušenost," dodává.

Spustit audio