Silničáři v Olomouckém kraji se během léta pustili do rozsáhlých oprav. Kde se nevyhnete dopravním komplikacím?

21. červenec 2022 13:19

Omezení na dálnici nebo mnohakilometrová objížďka v Jeseníkách. Řidičům přes léto komplikují jízdu na řadě míst v Olomouckém kraji opravy cest a mostů. Silničáři využívají příznivého počasí, ale taky nižšího počtu aut na některých silnicích v prázdninových měsíců.

„Do půlky srpna je taková větší uzavírka. Je to na silnici z Loučky do Podhoří u Lipníka,“ říká Petr Foltýnek, ředitel Správy silnic Olomouckého kraje, který má před sebou na papíře seznam všech staveb, na kterých silničáři přes léto pracují. Konkrétně tuto uzavírku musí řidiči dlouze objíždět. „Celková délka toho uzavřeného úseku je pět kilometrů a objížďka 15 kilometrů,“ upřesňuje.

Dohromady v kraji uzavřeli 17 úseků. „Snažíme se využít počasí a většinu práci udělat tak, abychom končili nejpozději v říjnu, v listopadu,“ uvádí Foltýnek.

Opravuje se most v Žulové na Jesenicku

Podle ředitele zatím opravy nekomplikují vysoké ceny materiálů a správa silnic tak zahájila všechny plánované rekonstrukce. Jednou z nich je i oprava mostu v Žulové na Jesenicku. „Objížďka je tam vedena v délce asi 15 kilometrů. Znepříjemníme tím život místním obyvatelům a řidičům, ale bohužel, pokud bychom ten most nespravili, tak bychom stejně tu komunikaci museli zavřít. A potom by to nebylo na půl roku, ale třeba na další tři roky,“ zmiňuje Foltýnek.

Problém totiž je, že zrovna v Žulové se do oprav pustilo i Ředitelství silnic a dálnic. „Opravujeme průtah Žulovou. Předmětem prací je výměna povrchu dvouproudové silnice I. třídy číslo 60 za její úplné uzavírky. Obousměrná objízdná trasa vede přes obce Jeseník, Písečná, Velké Kunětice a Vidnava,“ uvedl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl.

Zdržení na dálnici u Loštic

Zúžení se řidiči aktuálně nevyhnou ani na dálnici D35, konkrétně u obce Loštice. „Na opravě mostu dálnice D35 se dělníci letos zaměří na polovinu dálnice směřující z Olomouce na Mohelnici. Příští stavební sezonu bude dokončen protisměr. Řidiči celou dobu projedou zúžením po neopravované části dálnice v obousměrném režimu jeden Plus jeden jízdní pruh,“ dodal Rýdl.

Podobná situace je i na dálnici D46 u Prostějova, kde silničáři opravují estakádu. Objíždět uzavřené sjezdy tak musí lidé přes město.

autor: tas
Spustit audio