Silvestrovský speciál: Ani pro videohry nebyl rok 2021 nic moc

31. prosinec 2021

S posledním dnem roku 2021 přichází také poslední Quest, a tak je na místě bilancovat, co se v herním světě v uplynulých dvanácti měsících událo. V mainstreamu vlastně nic zvláštního, takže se Lukáš s Šárkou pořád víc uchylují k nezávislé scéně, zatímco Jarda stále častěji sahá po kouscích, co brzy oslaví 25. výročí existence.

Časové smyčky, nostalgie a silnej ročník 97. Poslechněte si poslední letošní Quest

Jarda se tak v posledním Questu vyznává z lásky ke KKnD (Krush, Kill ‘n’ Destroy), realtimové strategie z roku 1997 proslulé vysokou obtížností, kterou se mu poprvé povedlo dohrát. Lukáš se Šárkou zase propadli kouzlu Loop Hero, dalšího letošního titulu zkoumajících herní potenciál časových smyček vedle Deathloop, The Forgotten City nebo 12 Minutes, kde svět kolektivně ztratil paměť a z temnoty ho může vyvést jediný hrdina, který si pamatuje, jak okolí vypadalo předtím.

Trojice moderátorů se taky zastavila nad některými oznámeními z ceremoniálu The Game Awards 2021, kde spíš než předávání cen už několik let hrají prim nové trailery na hry, které patrně nevyjdou v příštím roce, a dost možná ani během 2023. Emoce vzbudil třeba Alan Wake 2, slibující hororovější zážitek než jeho předchůdce, ale také upoutávka na Star Wars Eclipse od francouzského studia Quantic Dream.

Interaktivní drama z nepříliš prozkoumané éry Vysoké republiky zní na jednu stranu slibně, na druhou stranu vzniká ve firmě, kterou francouzská média nařkla z pěstování toxické firemní kultury s rasistickými a sexistickými podtóny.

Má herní rok 2022 alespoň malou šanci trumfnout Jardova favorita, 1997? Na jaké hry se moderátoři Questu v novém roce těší a na které letošní by radši zapomněli? Pusťte si celý díl silvestrovského Questu bez rachejtlí, zato s pořádnými herními petardami!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka