Simon Mawer: Mendelův trpaslík. Čte Igor Bareš

18. prosinec 2022

Vědec Benedict Lambert trpí achondroplázií. Je trpasličího vzrůstu. Jeho výzkum směřuje k tomu, jak takovým postižením předejít. Zatímco na poli vědy stoupá na vrchol, v osobním životě čelí kvůli svému postižení řadě zklamání. Jeho příběh se prolíná s osudy jeho předka, kněze Gregora Mendela, který v brněnské klášterní zahradě provádí pokusy na fuchsiích a hrachu. Ani jeho milostný život není uspokojivý. A navíc jeho výzkumy ocení odborníci až dlouho po jeho smrti...

Čte: Igor Bareš
Připravila: Kristýna Franková
Dramaturgie: Marina Feltlová
Překlad: Lukáš Novák
Režie: Vlado Rusko
Premiéra: 5. 12. 2022

Britský spisovatel Simon Mawer se do povědomí českých čtenářů zapsal především jako autor románu Skleněný pokoj, v němž líčí osudy brněnské vily Tugendhat. K nejúspěšnějším dílům tohoto autora, který se dlouhá léta živil jako učitel biologie a do světa literatury vstoupil až ve svých čtyřiceti letech, patří Mendelův trpaslík, příběh vědce Benedicta Lamberta, potomka průkopníka genetiky Gregora Mendela.

Čtěte také

„Mendel mě fascinoval,“ přiznal se Mawer v rozhovoru. „Ale vedl poměrně nudný život, i když byl intelektuálně výjimečný. A tak jsem nechal Lamberta vyprávět Mendelův příběh a zároveň i jeho vlastní. Samozřejmě to neměla být biografie... Jsem spisovatel. Nechci vyprávět pravdu. Chci s věcmi manipulovat podle svého uvážení. Chci lhát.“

V románu autor hojně využívá svého biologického vzdělání a hlubokého zájmu o Gregora Mendela. Ale postupně v jeho vyprávění vítězí postupy autora bestsellerů. Neustále se zvyšující napětí, které kulminuje v závěrečném, téměř thrillerovém vyústění.

Co poslouchat při běhu nebo jako kulisu v práci? Poslouchejte živě ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky anebo pak zdarma na jejím webu. Stránka Hry a četba nabízí mluvené slovo zdarma on-line ještě týden po odvysílání. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly najdete v prodeji na CD nebo ke stažení v mp3 na webu Radioteka.cz. Další audioknihy zdarma najdete i jako podcast na portálu mujRozhlas.

autoři: Tvůrčí skupina Drama a literatura , Marina Feltlová
Spustit audio

Související