Simona Kubová a Jan Šefl zvítězili v plaveckém mistrovství republiky na 100 metrů motýlkem

19. červen 2021

Jan Šefl se v Ústí nad Labem stal s přehledem republikovým šampiónem na sto metrů motýlkem. Simona Kubová závodila ve stejné disciplíně na mistrovství poprvé.

Plavec Jan Šefl o sobě říká, že je hypochondr. Přesto s poraněným kotníkem vyhrál domácí šampionát v Ústí nad Labem. Jednatřicetiletý olympionik ovládl svou nejsilnější disciplínu: motýlkářskou stovku. O český titul ho nepřipravilo ani zranění kotníku, které jeho výkon ovlivnilo.

„Nerad bych to zmiňoval, aby to nevypadalo jako výmluva. Ale výron jsem si udělal před týdnem v Turecku, takže jsme nemohli trénovat nohy. Člověk by neměl být spokojený, dokud není olympijský vítěz. Vždycky je co zlepšit,“ nelíbil se Šeflovi výsledný čas 52.09, ačkoli byl český reprezentant limitovaný zdravotními problémy.

„Považuji se za mírného hypochondra, takže kdyby mě to opravdu bolelo, nezávodil bych. Mám tu jen tři individuální starty, měl bych to zvládnout, není to žádné drama,“ neuvažoval plavec Jan Šefl ani chvíli, že by domácí šampionát vynechal. Po něm si krátce odpočine a pak se začne chystat na svou premiérovou účast na olympijských hrách, kterou si vybojoval na konci dubna.

„V jednatřiceti letech tam budu jeden z nejstarších, takže se asi nestane, že bych vyhrál. Jsem nohama pevně na zemi. Ale udělám, co bude v mých silách,“ řekl Jan Šefl. Začátkem prázdnin se vydá na soustředění na Slovensko a 10. července odletí do Japonska.

„Tam bude aklimatizační příprava, zahájení olympiády, olympiáda. Svým způsobem zábava. Jedu tam na jediný start. Všechno absolvuji kvůli jednapadesáti vteřinám, což je hrozně vtipné,“ usmál se plavec Jan Šefl.

Plavkyně Simona Kubová vyhrála domácí šampionát v motýlkářské stovce poprvé

Triumf byl pro českou reprezentantku výjimečný, přestože na domácím šampionátu už přestává mít přehled o přesném počtu zlatých medailí.

„Víc než šedesát. Myslím, že na mistrovství republiky jsem motýlek nikdy neplavala. Vždycky jsem plavala polohovky, znaky. V sobotu jsem se vrátila z hodně náročného soustředění, forma ještě není optimální,“ má radost ze svého výkonu Simona Kubová.

Mistrovství České republiky v plavání potrvá v Ústí nad Labem do neděle.

autoři: David Kalvas , Redakce ČRo Sever
Spustit audio

Související