Singer: Za odcizení vynálezu čelil soudní žalobě. Dnes ho zná každý jako otce šicího stroje

Šicímu stroji pomohla na svět nejen průmyslová revoluce a vznik velkých armád, které potřebovaly obléknout uniformu. U jeho zrodu stál i souboj několika vynálezců.

Připravil: Jan Kovařík
Dramaturgie: Magdalena Šorelová
Zvukový mistr: Roman Špála
Zvukový design: Jiří Litoš
Režie: Jitka Škápíková
Premiéra: 16. 6. 2020
Produkce: Hana Vrbová

Před vynálezem šicího stroje musely všechny oděvy ušít švadlenky ručně. Jen za pomoci jehly, nitě a rozpíchaných prstů. Práce šiček byla velmi úmorná a namáhavá. Otázka zmechanizování šití proto nenechala spát celou řadu vynálezců.

Na začátku byla noční můra

Prvním, kdo pochopil, že strojní šití může napodobit ruční práci, byl Američan Walter Hunt. Jeho stroj byl výjimečný tím, že šil tzv. vázaným stehem. Při něm jedna nit pomocí jehly (samozřejmě té s ouškem na špičce) proniká do látky seshora, druhá je provlékána smyčkou první nitě, která se vytvoří pod látkou.

Na jehlu s ouškem v hrotu přišel údajně ve snu. Zdálo se mu, že je veden na popraviště za to, že nedokáže zlepšit šicí stroj. Při tom si všiml, že jeho strážci mají kopí s otvorem ve špičce. K další Huntově inovaci patřil člunek. Vynálezce do roku 1833 postavil celkem tři stroje.

Pravý, ale neznámý vynálezce

Logo

Podobné zařízení zkonstruoval o dvanáct let později americký vynálezce Elias Howe. Dnes se označuje za pravého vynálezce prvního skutečně použitelného šicího stroje – tedy s dvojitým prošívacím stehem, člunkem a podavačem látky.

Elias Howe, narozený v roce 1819 v Massachusetts, do svého stroje v podstatě zakomponoval všechny předchozí zlepšováky. Jeho železné šicí stroje na nožní pohon šily rychlostí skoro 300 stehů za minutu! Vynalézáním stroje údajně strávil čtrnáct let.

Jeho manželce Elizabeth prý jednoho dne došla trpělivost. Bouchla pěstí do stolu a pravila, že s takovou půjde celá rodina brzy pastvou. A vzala to do vlastních rukou. Údajně jí stačily dvě hodiny a šicí stroj byl na světě. Patent Howe v polovině 19. století samozřejmě podal pod svým jménem.

Dravec Singer na scéně

Logo

Když všechno šlapalo jako hodinky, vydal se Howe se svým vynálezem do Anglie, aby ho představil veřejnosti. Prototyp byl totiž dost drahý a doma se mu objednávky nehrnuly. Ani v Anglii to ale nebylo o moc lepší, a tak se vrátil do USA. Jenže se nestačil divit.

Zjistil, že šicí stroje se mezitím dostaly do širokého povědomí a dobře se jim daří na trhu. Ovšem ne díky jeho zásluze. Všechno podstatné z jeho vynálezu mu totiž zatím zcizil Isaac Merrit Singer.

Vítěz, který prohrál bitvu

Singer si šicí stroj nechal patentovat v roce 1851. Howe ho za to hnal před soud, a ten mu dal za pravdu. Singer musel Howeovi vyplatit odškodné z každého stroje, který doposud vyrobil.

Logo

Přesto se v obecné paměti stal právě on otcem šicího stroje. Howe zřídil továrnu na šicí stroje teprve těsně před svou smrtí v roce 1867. V polovině 80. let minulého století společnost zanikla.

Kdo byl Isaac Singer? Jakým způsobem Singer zjednodušil Howeův člunkový stroj? Kdo známé „singrovky“ propagoval u nás?

autoři: Jitka Škápíková , Magdalena Šorelová
Spustit audio

Související