Siréna s hudebním doprovodem se rozléhala v rozkvetlém parku nad pražským Albertovem

1. květen 2019

Parky nad Albertovem se stal dějištěm další hudební intervence, kterou Orchestr BERG společně s Českým rozhlasem připravil k tradiční zkoušce sirén. Ta květnová připadá naprosto unikátně na první májový den, tedy státní svátek. Polední mikro-koncert se tak dá krásně spojit se sváteční procházkou po okolí.

MÁJOVÁ SIRÉNA S PROCHÁZKOU
Park Albertov (Horská 4a, Praha 2)
Přímý přenos vysíláme ve středu 1. května v 11.50.
koncept / hudba: Ian Mikyska (světová premiéra)
VSTUP VOLNÝ
Orchestr BERG – koncept projektu, dramaturgie a hudební zajištění
Český rozhlas – koproducent & přímý přenos na stanici Vltava

Již třetí akce netradičního cyklu Hudba k siréně zve své posluchače ke svátečnímu zážitku do míst, kde ani řada rodilých Pražanů nikdy nebyla. Spousta z nich tak vůbec netuší, jak nádherné parky se nacházejí prakticky v centru velkoměsta, překvapivě blízko od rušného nuselského mostu, nad slavným areálem vysokých škol na Albertově. Nedávno v nich navíc proběhly rozsáhlé rekonstrukce.

Rozkvetlé parky nad pražským Albertovem

Zkouška sirén se koná pravidelně každou první středu v měsíci. Kdo ji ale opravdu poslouchá?
Eva Kesslová, ředitelka Orchestru BERG

Tichá zelená oáza uprostřed velkoměsta se stane na krátkou chvíli dějištěm světové premiéry nové skladby, kterou mladý český skladatel Ian Mikyska vytvořil ke znějící siréně – ke zkoušce sirén. „Když s tím nápadem Orchestr BERG přišel, vzpomněl jsem si na místa, která mne již dávněji naprosto okouzlila. Jedinečné je i to, že jsou tu sirény slyšet z několika míst najednou,“ říká nadšeně skladatel a autor kompozice nazvané jednoduše Sled několika zvuků a tich. Ta se k posluchačům snese z výšky - hudebníci totiž budou rozmístěni vysoko nad nimi na vizuálně přitažlivém objektu točitého schodiště.

Ian Mikyska

Akce je krátká a volně přístupná, může tak potěšit i ty, kdo by na běžný večerní koncert třeba nepřišli. A jak dodává Eva Kesslová, ředitelka Orchestru BERG: „Ztracenka, Albertovské svahy, Folimanka… Okolní parky vyloženě zvou k jarní procházce. Zážitek si díky státnímu svátku mohou dopřát i ti, kdo to v běžný pracovní den nezvládnou.“ A komu se nepodaří dorazit do Parku Albertov, může poslouchat přímý přenos na stanici Vltava Českého rozhlasu.

Společný projekt Českého rozhlasu Vltava a Orchestru Berg nabízí netradiční zážitek se současnou hudbou.

„Běžně nabízíme projekty určené pro konkrétní místo, někdy i zvukové procházky, kdy účastníky nutíme, aby vnímali svět okolo sebe hlavně ušima a poslouchali to, co běžně nevnímají,“ dodává Eva Kesslová.

Hudba k siréně spojuje tohle všechno. Vznikají nové skladby pro několik hudebníků a sirénu určené k provádění pouze v konkrétním čase, tedy ke zkoušce sirén. Sirénu skladatelé využívají jako další hudební nástroj. Hudba k Siréně je inspirací k poslechu okolního prostředí jako hudební struktury. Siréna je výjimečný zvukový objekt a obecně známým prvkem našeho života. Není původně hudebním nástrojem, ale může se jím stát, což dokazují, neznáme i známé skladby jako např. Symfonie sirén Arsenie Avraamova, nebo Ionization Edgarda Varèse.

„Přál bych si, aby Hudba k Siréně byla takovým vitamínem, impulsem pro uši, který v nás, jako posluchačích, může probudit neortodoxní přemýšlení nad hudbou, povzbudit jiné slyšení,“ uvádí Ladislav Železný, hudební režisér a spolupořadatel projektu.

SÉRIE MIKROKONCERTŮ – HUDEBNÍCH INTERVENCÍ KE ZKOUŠCE SIRÉN

středa 5. června 2019
Gymnázium Jana Keplera
koncept / hudba: Martin Klusák

PREMIÉRA proběhla 6. března na Filozofické fakultě UK

autoři: Marika Mazáková , Orchestr Berg , Eliška Vidomus

Související