Široké schodiště, fontána i slunné terasy. Zajděte na prohlídku Tomáškovy vily v Plzni - Doubravce

23. únor 2022 19:57, aktualizováno

Unikátní funkcionalistickou Tomáškovu vilu jistě znají všichni obyvatelé Plzně, zejména pak ti z Doubravky. Budovu na rohu Masarykovy třídy a Moravské ulice nechal v 30. letech minulého století vybudovat známý plzeňský stavitel Karel Tomášek, který ji pak obýval se svou rodinou a sloužila mu i jako firemní sídlo.

Stavitel Karel Tomášek začal vilu budovat podle návrhu známého českého architekta Jana Víška. Realizace stavby trvala od roku 1930 do roku 1933 a po své dostavbě sloužila Tomáškově rodině jako rodinný dům a současně v ní byly kanceláře firmy Karla Tomáška. Kvůli hospodářské krizi ale byla rodina Tomáškova donucena vilu z finančních problémů prodat. Vilu koupil zaměstnanec plzeňských Škodových závodů Dr. Ing. Emanuel Valenta.

„Ten měl ale bohužel nešťastný osud a s ním i Tomáškova vila. Emanuel Valenta byl v 50. letech falešně obviněn z přechodu státní hranice a odsouzen na tři roky do Jáchymova a součástí trestu bylo i propadnutí majetku a právě i Tomáškovy vily. Poté byla ve vile zřízena mateřská škola, a jak už bylo za komunistického režimu zvykem, bylo s ní velmi špatně zacházeno. V roce 1990 zažádala rodina Emanuela Valenty o restituci vily. Řízení trvalo šest let a nakonec jim byla vydána, a ještě v roce 1996 byla prohlášena za nemovitou kulturní památku. Vila byla ale bohužel už v tak špatném stavu, že se o ni rodina doktora Valenty nemohla starat. Takže několikrát změnila majitele, až se dostala do vlastnictví bratrů Česalů, kteří v ní zřídili kanceláře a chtějí Tomáškově vile vrátit její lesk a co nejvěrněji zachovat její původní podobu. A v tomto stavu se nacházíme dnes,“ uvedl mluvčí Tomáškovy vily Jakub Hablovič.

Teď už je zase krásná zvenku i uvnitř

Tomáškova vila není jen jedinečným stavitelským dílem, ale zajímavé jsou také její interiéry. „Návštěvníci se mohou těšit na velkou halu, která je v přízemí a jejíž dominantou je široké schodiště a také typická funkcionalistická fontána obložená zeleným kachlem. Dále uvidí prostory bytu rodiny Karla Tomáška v prvním patře, které se pyšní vystaveným originálním mobiliářem, příborníkem, koupelnou obloženou zeleným opaxitovým obkladem a samozřejmě i na ikonické slunné terasy, které jsou znakem a dominantou této budovy,“ popsal Jakub Hablovič.

Na prohlídky Tomáškovy vily je nutné se předem objednat na internetových stránkách www.tomaskovavila.cz, kde stačí vyplnit formulář. Současně tam najdou zájemci i další potřebné informace.

autoři: Veronika Krátká , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio