Situace migrantů na hranicích řešení má: Lukašenko je odveze zase zpět, tvrdí Petruška Šustrová

5. prosinec 2021

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko před časem umožnil běžencům vstup do země až k polské hranici. „Situace by měla dobré řešení: Lukašenko migranty zase odveze, odkud si je přivezl, protože oni do Běloruska nechtěli. Tragédie lidí zatažených na hranice zemí, o kterých možná v životě předtím neslyšeli, to je neobvykle drsné a tragické,“ říká publicistka a disidentka Petruška Šustrová.

Disidentka Petruška Šustrová

„Je to neomalený útok na hranici Evropsk unie. Jenže je to útok, který nevedou ti nešťastní uprchlíci, ale prezident Lukašenko. Je to zneužití lidí jako politického prostředku, beranidla,“ tvrdí Šustrová.

Připouští, že mezi lidmi, které Lukašenkovi lidé natlačují na hranice s Polskem, odkud je ale Poláci vytlačují do Běloruska, mohou být i skuteční teroristé. 

Čtěte také

„Neumím si představit, že by Lukašenkovu tajnou službu tvořili takoví hlupáci, kteří by to alespoň nedoporučili. Protože kdyby převážil soucit, tak by se mohli do Evropské unie dostat i lidé, které by se tajná služba nepustila,“ uvažuje publicistka. 

Poslechněte si celou debatu. Eva Hůlková pozvala do studia Petrušku Šustrovou a zástupce ředitele Arcidiecézní charity Praha Pavla Šimka.

V první části Vertikály se podíváme na Slovensko, kde lockdown zastavil veřejné bohoslužby. Všimneme si znepokojivého počtu sebevražd duchovních v Brazílii. Ve Francie vás zavedeme na výstavu Umění islámu. A zajímat nás bude i to, jestli moskevský patriarcha podpoří exhumaci Josifa Stalina. Moderuje Adam Šindelář.

Spustit audio