Skladatel a básník Eduard Krečmar vdechl Kameliím duši, ujišťuje duo zpěvaček

19. březen 2022

Josef Laufer si je vzal jako doprovodné zpěvačky a nastartoval jejich hudební kariéru. Hanka Buštíková spolupracovala s Jiřím Kornem, Dana Vlková se věnovala i filmu. Kamelie jsou spolu už 42 let.

Co dělaly v době pandemie? „Hodně jsme lenošily. V loňském roce v létě jsme také často vystupovaly venku. A teď už se zase chystáme na koncerty.“

Nedávno oslavil 80. narozeniny hudební skladatel a básník Eduard Krečmar, který je provází od druhé desky. „Osobně nás neznal, ale jeho texty byly i tak doslova na tělo. Kameliím vdechl duši,“ ujišťují Kamelie.

Hory a hvězdy

Hana Buštíková i Dana Vlková mají nejvíc zážitků z bývalé NDR. Vystupovaly tam pod jmény Hana und Dana. „Jezdily jsme přes hory a často zapadly a zůstaly v půli kopce. Naštěstí nás vždy někdo vytáhnul traktorem. Na to a na setkání s velkými světovými hvězdami vzpomínáme nejčastěji,“ shodují se obě zpěvačky.

Obě umělkyně dnes žijí se svými syny v Praze. Syn Hanky pracuje jako překladatel, Danin už má rodinu a vnučka má šest let.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.