Skláři v Nižboru odlévali sošky filmových cen Český lev

10. únor 2012

Letos se už pojedenácté sošky Českých lvů vyrábějí na Berounsku - v nižborské sklárně.

Výroba Českých lvů je náročný a dlouhý proces, který jsme vám přiblížili přímo z blízkosti sklářských pecí. V Nižboru během slavnostního odlévání natáčela Markéta Vejvodová.

Výroční filmové ceny Českého lva 2011 budou vyhlášeny už za necelý měsíc a opět si je odnesou nejlepší režiséři, scénáristi nebo herci.

Ve čtvrtek 9. února se ve sklárně slavnostně odlila poslední várka sošek. Křišťálový Český lev je přibližně 3,5 kg těžký a jeho výška dosahuje 30 cm. Úchvatný je nejen samotný křišťál, ze kterého je vyroben, ale také jeho tvar. Výtvarník Jakub Švéda totiž lva vypodobnil v pohybu, jakoby připraveného ke skoku.

Vše se začalo připravovat už loni v prosinci. Samotná výroba a odlévání sošek trvá tři dny. V jednom dni se odlijí a vyklopí z formy a potom se musí ještě dva dny chladit.

Předávání filmových cen bude na začátku března moderovat zpěvačka Lucie Bílá. Do Nižboru se přijela podívat na odlévání spolu s duchovním otcem Českých lvů Petrem Vachlerem. Oba pomáhali sklářům skládat sklářskou píšťalu do pece a asistovali při výrobě poslední várky.

Spustit audio