Skleněné negativy zachytily život v Rožmitále před 100 lety. Najdete na nich skautský orchestr i první automobily

29. březen 2023

Pracovníci Podbrdského muzea v Rožmitále pod Třemšínem sestavují databázi historických negativů a fotografií. Na snímcích, z nichž některé pocházejí z předminulého století, objevili i místa a stavby, které dnes už neexistují. Do detektivního pátrání po tom, co je na snímcích, chtějí zapojit i veřejnost.

„Stojíme nad krabicí starých, skleněných negativů, které jsme našli v depozitáři. My ty negativy očistíme, dobře je uskladníme a před tím uskladněním je naskenujeme, hlavně proto, aby budoucí badatelé už nemuseli na ty negativy sahat a mohli si je prohlížet na počítači,“ vysvětluje kurátor sbírek Podbrdského muzea Rudolf Šimek. „Je v tom obrovský potenciál poznání historie města a života našich předků.“

Konzervátorka Jana Šimková nejprve navléká rukavice. „Potřebujeme gumové rukavice bez latexu a bez vnitřního pudru,“ vysvětluje jak se vyhnout tomu, aby vzácné negativy ještě více neponičila. „Čištění negativů je náročné. Protože my jsme nevěděli, jak vůbec s těmi negativy zacházet, tak jsme si pozvali specialisty z Národního archivu, kteří nám tady předvedli jak se takové negativy čistí.“

Při detektivním pátrání může pomoci i veřejnost

Nejstarší soubory pocházejí od rožmitálského lékaře Adolfa Růžičky, který byl prvním zdejším amatérským fotografem. Další události na Podbrdsku zaznamenal také Václav Matoušek. Díky jejich práci se podařilo vybudovat základ internetové databáze nazvané Rožmitálské obrázky. Vyhledávat v ní mohou nejen badatelé, ale také veřejnost.

V databázi www.rozmitalskeobrazky.cz je v současné době asi tisíc negativů, obrázků a fotografií. Mnohé zachycují typické pohledy na rožmitálský zámek, kostel a další známá místa. Zhruba u 200 snímků není jasné, co nebo kdo na nich vlastně je, a kdy byly vyfotografovány.

Práce Rudolfa Šimka proto občas připomíná detektivní pátrání. Nedávno pracovníci dobříšského muzea kolegům z Rožmitálu pomohli určit všechna letadla na obrázcích. Do databáze ale může nahlédnout kdokoliv a pomoci tak s pátráním. V minulosti se muzeu přihlásil muž, který na fotografii početné rodiny poznal svoji maminku.

Spustit audio