Skokanský můstek pod hradem. Z Kunětické hory se mělo skákat na Němčice

26. březen 2023

Němčice jsou obcí na Pardubicku, kde žije zhruba 800 obyvatel. To je čtyřikrát víc než před 15 lety. Němčice se totiž v roce 2007 rozhodly jít vstříc nové výstavbě, a tak aktuálně patří k nejmladším obcím v celé republice co do průměrného věku obyvatel. Historii ale má tato vesnice daleko delší.

První písemná zmínka je z roku 1436. Pravděpodobně ale osada existovala už dřív. Předpokládá se, že založena byla jako součást Opatovického kláštera. „Co máme doloženo z těch prvních zmínek, tak tady bylo 11 čísel popisných, takže to byla na tehdejší poměry taková středně velká vesnice,“ popisuje bývalý starosta Němčic Jaroslav Štěpánek. „Lidem se tady podle mě nežilo špatně, nebyli utlačováni šlechtou a živili se převážně zemědělstvím,“ vysvětluje dále.

Němčický most není němčický

Zajímavostí je nedaleký most přes Labe. Přesto, že je v katastru sousední obce Dříteč, říká se mu Němčický. „Ve třicátých letech ho stavbaři postavili takzvaně na sucho, a teprve později pod něj svedli upravený tok řeky,“ vysvětluje regionální znalec Jiří Rejl. Ten má zároveň přehled o okolní přírodě. „Až k Němčicím totiž sahá evropsky významná lokalita, která zde byla vyhlášena kvůli výskytu vážky klínatky rohaté. V Labi také žije vzácný bolen dravý nebo vydra říční,“ dodává Rejl.

Jaroslav Štěpánek také s úsměvem vzpomíná na smělý plán stavby skokanského můstku na Kunětické hoře. „Mluvilo se o tom snad ještě v 50. letech, a nebyl to jen skokanský můstek, ale i bobová dráha. Ta se svým způsobem začala realizovat, je tam uměle vytvořené koryto, kam jsme jako děti chodili sáňkovat a vlastně se tam chodí i dnes, když zrovna napadne sníh,“ vysvětluje Štěpánek.

Současný život v Němčicích je také pestrý. Vedení radnice pořádá několik akcí ročně, aby se místní mohli setkávat. „Nejbližší takový termín bude na konci dubna, kdy budeme pálit čarodějnice. Vždycky máme figurínu, která celý den sedí na autobusové zastávce a večer je upálená. Je to atrakce i pro lidi z okolí,“ říká starosta Němčic Jan Jírek.

Slepé rameno ožije

Na odpočinku. Na březích slepého ramene Labe u Němčic je odpad všeho druhu

Na podzim má také začít dlouho plánovaná revitalizace slepého ramena Labe a jeho okolí, které by se mělo následně stát odpočinkovou zónou. Úpravy budou plnit částečně i protipovodňovou funkci, obec navíc bude chránit i suchý poldr. „Dřív jsme tady měli vodu třeba dvakrát do roka, teď už ale zhruba šest let velká voda nepřišla. Ale je určitě dobré, abychom na ni byli připraveni,“ dodává bývalý starosta Jaroslav Štěpánek.

Na dohled je také výstavba cyklostezky mezi Němčicemi a Dřítčí, která má být součástí propojení Hradce Králové a Pardubic.

Spustit audio

Související