Školáci v Klatovech oslavili poslední den pololetí v kině

31. leden 2023 17:07, aktualizováno

Dostat vysvědčení a za odměnu nebo pro odreagování jít do kina. Přesně tak pravidelně vypadá poslední den pololetí ve škole v Čapkově ulici v Klatovech.

Deváťáci ze ZŠ v Čapkově ulici v Klatovech

Rozdávání pololetního vysvědčení obvykle nedoprovází výrazněji slavnostní okamžiky, jako tomu bývá na konci školního roku. V některých školách ho jednoduše rozdají třídní učitelé v hodinách, které ten den se svými žáky mají, případně na chvíli přijdou během vyučování. Jsou ale školy, jež se i poslední den prvního pololetí snaží pro žáky udělat něčím výjimečným. Mezi ně patří třeba základní škola v Čapkově ulici v Klatovech. V den pololetního vysvědčení chodí pravidelně celá škola do kina.

„Už si ani nepamatuji, jak a kdy tato tradice vznikla, ale jeden z prvních filmů, které žáci v kině zhlédli, byly Pelíšky. To znamená, že tahle tradice musí mít opravdu dlouhou historii,“ vzpomíná ředitelka školy Dana Martínková.

Druháci ze ZŠ v Čapkově ulici v Klatovech

Děti jsou z návštěvy kina nadšené. Berou ji jako příjemné zpestření dne, ale možná ještě důležitější je pro ně fakt, že si mohou samy vybrat, na který film se půjde. Z nabídky vybírají členové školního parlamentu.

Škola v Čapkově ulici má 470 žáků a při výletu do kina se zpravidla dělí na první a druhý stupeň, přičemž každá skupina vidí jiný film. Letos si starší děti vybraly Elvise, mladší zhlédly Mimoně. Po návratu z kina si od svých učitelů převzaly vysvědčení. Ve středu a ve čtvrtek probíhá ve školách klasická výuka, pololetní prázdniny připadají až na pátek 3. února.

autoři: Jitka Englová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio